BVB Indicii locali, corecţii pe toată linia

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 martie 2017

Indicii locali, corecţii pe toată linia

Titlurile "BRD - Groupe Societe Generale", cele mai lichide

Aproape două treimi din rulajul cu acţiuni, realizat prin tranzacţii cu titluri BRD şi "Banca Transilvania"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 48,7 milioane de lei (10,8 milioane euro), mai mare decât miercuri (7,53 milioane euro).

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul "Intercapital Invest", a detaliat evoluţia de ieri a pieţei locale: "Indicele BET se reîntoarce astăzi (ieri, n.r.) pe roşu, fără a părăsi intervalul îngust de fluctuaţie în care se află de câteva şedinţe. Se poate spune că blue chip-urile de la BVB au intrat într-o zonă de tatonare specifică apropierii convocatoarelor AGA (Adunările Generale ale Acţionarilor, n.r.), unde o parte din investitori marchează profitul obţinut din creşterea pieţei. Corecţiile de astăzi (ieri, n.r.) s-au menţinut până la finalul şedinţei pe aproape toată linia, cea mai mare scădere fiind înregistrată de către acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (-2,69%). Din schimburile cu acţiunile băncii s-a consemnat şi cel mai mare rulaj pe piaţa principală, urmat îndeaproape de cel cu acţiuni Banca Transilvania. Însumate, reprezintă 65% din valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni. Singurul blue chip care nu s-a conformat tendinţei generale a fost Electrica, acţiunile companiei închizând în creştere cu 0,71%".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 16,6 milioane de lei. Titlurile BRD au închis la preţul de 11,58 lei/unitate.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au scăzut cu 0,18%, la 2,745 lei/unitate, în urma unui rulaj de 12,5 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "OMV Petrom" (SNP) de 4 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,303 lei/unitate, în depreciere cu 1,3%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Transgaz" (TGN), cu un rulaj de 3,1 milioane de lei. Cotaţia TGN a coborât cu 1,66%, la preţul de 355 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie de 0,57 milioane lei cu titluri TLV, încheiată la preţul unitar de 2,745 lei.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,8%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,74%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,99%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,91%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,83%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Oil Terminal" (OIL): +14,61%

2. "Alro" (ALR): +7,69%

3. "Altur" (ALT): +6,49%

4. "Bermas" (BRM): +4,27%

5. "New Europe Property Investments Plc. - Isle of Man " (NEP): +4,17%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Sinteza" (STZ): -11,25%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -3,74%

3. " BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): -2,69%

4. "SIF Oltenia" SIF5): -2,16%

5. "Ves" (VESY): -2,05%

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. M-am uitat peste rezultatele bancilor listate si am incercat sa fac o comparatie intre BRD si Banca Transilvania.

    Sunt aproape la egalitate cu activele, cu nr de clienti, cu veniturile din dobanzi, comisioane, la fel si cheltuielile. 

    In aceste conditii se poate spune fie ca BRD este prea scumpa la pretul de 11,6 lei/actiune sau ca BT este prea ieftina la 2,75 lei/actiune?

    Multumesc anticipat celor care m-ar putea lamuri. 

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb