BVB Investitorii au fost cu ochii pe titlurile "Banca Transilvania"

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 iunie 2005

Piaţa bursieră se pare că a intrat în vacanţă înainte de termen. Valoarea totală a transferurilor a fost mică şi în cursul sesiunii bursiere de ieri, respectiv cu puţin peste 90 miliarde de lei, din care 1,66 miliarde de lei au reprezentat tranzacţiile cu obligaţiuni. Au fost transferate 331 obligaţiuni Raiffeisen, la acelaşi preţ cu principalul.

Pe Bursă s-au înregistrat uşoare creşteri ale cotaţiilor care au influenţat indicii bursieri, conducînd la valori pozitive ale acestora.

Cea mai mare apreciere, de 0,7%, a înregistrat-o indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, fiind urmat de indicele BET - FI care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF ce s-a majorat cu 0,62% faţă de ziua anterioară.

Brokerii sînt de părere că, în cadrul şedinţei de ieri, piaţa s-a stabilizat, fără fluctuaţii mari de curs.

Excepţia de la această regulă a fost "Banca Transilvania" (simbol TLV). Cu titlurile acestui emitent s-au perfectat tranzacţii însumînd peste 24,46 miliarde de lei, respectiv peste 70% din totalul primei categorii. Volumul total tranzacţionat a depăşit 3,25 milioane de acţiuni.

Cotaţia acţiunilor TLV a atins la finalul sesiunii 7.600 lei/titlu, în creştere cu 4,1% faţă de ziua anterioară. Investitorii au manifestat un interes deosebit pentru titlurile "Banca Transilvania", preţul fiind susţinut pe tot parcursul zilei. În partea a doua a sesiunii bursiere s-a tranzacţionat cel mai mare pachet cu 168.500 acţiuni, la preţul unitar de 7.550 lei.

La aceeaşi categorie, acţiunile "Antibiotice" Iaşi au fost tranzacţionate într-un număr de peste 300.000, în valoare totală de 2 miliarde de lei. Acţionarii producătorului de medicamente au aprobat în cadrul AGA majorarea capitalului social cu profitul net nerepartizat pentru anul trecut, şi acordarea unei acţiuni gratuite la opt deţinute.

Segmentul societăţilor de investiţii financiare s-a caracterizat prin stabilitate în cursul şedinţei. Cel mai tranzacţionat emitent a fost SIF2 "Moldova" Bacău, cu o valoarea totală transferată de peste 14,7 miliarde de lei. Preţul la închiderea sesiunii bursiere a fost de 10.700 lei/acţiune, acelaşi ca cel din ziua precedentă.

La categoria a doua, titlurile "Impact" au avut o evoluţie negativă comparativ cu cea anterioară. Preţul la închiderea zilei a fost de 4.160 lei/acţiune, în scădere cu 3,3% faţă de cel precedent.

Investitorii par să nu mai fie interesaţi de acţiunile companiei de construcţii şi au început să le vîndă, fapt care a condus la diminuarea cotaţiei.

"Rompetrol Rafinare"Constanţa

Cel mai tranzacţionat emitent de la categoria a doua în cadrul şedinţei de ieri a fost "Rompetrol Rafinare". Cu titlurile acestuia s-au realizat tranzacţii în sumă de aproximativ 6 miliarde de lei, la un volum transferat de 7,33 milioane de acţiuni.

Începutul de şedinţă s-a caracterizat cu scăderi ale cursului, după care cumpărătorii au intervenit în piaţă. Din acest motiv, la jumătatea sesiunii, cursul a crescut, atingînd maximul zilei de 800 lei/acţiune. La acest preţ s-a transferat cel mai mare pachet cu 495.500 acţiuni. În partea a doua a zilei cotaţia a suferit corecţii pînă la nivelul preţului de închidere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb