BVB ÎŞI IA ADIO DE LA DERIVATE! SIF Moldova pregăteşte debarcarea Consiliului Bursei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2013

SIF Moldova pregăteşte debarcarea Consiliului Bursei

Costel Ceocea: "Ne gândim să convocăm AGA pentru ca acţionarii Bursei să ia o decizie clară pentru adoptarea conducerii dualiste"

Scaunele administratorilor BVB se clatină, după ce Adunarea Generală de vineri, având pe ordinea de zi înfiinţarea Contrapărţii Centrale (n.r. CCP, instituţie obligatorie pentru piaţa derivatelor, din septembrie), nu a întrunit cvorumul necesar de 50%.

SIF Moldova se gândeşte să convoace AGA la BVB pentru ca acţionarii să decidă adoptarea conducerii dualiste, idee pe care, de alt­fel, o susţine de o bună bucată de vreme, după ce piaţa bucureşteană şi-a luat adio de la derivate.

Costel Ceocea, preşedintele SIF2 Moldova, ne-a declarat: "Ne gândim să convocăm AGA pentru ca acţionarii Bursei să ia o decizie clară pentru adoptarea conducerii dualiste".

Potrivit domniei sale, acţionarii BVB trebuie să-şi poată desemna reprezentanţi diligenţi care să dea un mandat clar administratorilor.

Costel Ceocea s-a arătat nemulţumit de faptul că boardul nu a prezentat acţionarilor alternative legate de proiectul CCP: "Se manifestă o lipsă de responsabilitate a Consiliului de Administraţie, prin modul de organizare a Adunării Generale. Pe site-ul BVB, este prezentat numai convocatorul AGA, fără niciun fel de materiale suplimentare. Nu poţi, ca adminis­trator, să nu-ţi faci treaba cu diligenţă, indiferent de poziţia acţionarilor. Toţi administratorii ar trebui să aibă în vedere că nu acesta este comportamentul aşteptat de acţionari".

SIF Moldova se numără printre cei mai mari acţionari ai BVB, alături de SIF Transilvania (SIF3), SIF Oltenia (SIF5), fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care au pachete de câte 5% din Bursă.

Consiliul Bursei spune că a facut tot ceea ce depindea de el pentru ca proiectul CCP să fie înţeles şi votat de acţionari

La Adunarea Generală Extraordinară de vineri (a doua convocare), au fost prezenţi acţionari cumulând deţineri de 29,83%, unii dintre aceştia fiind foarte critici la adresa Consiliului Bursei.

"Conducerea BVB nu a dorit înfiinţarea CCP", comentau, vineri, unii acţionari, care s-au arătat deranjaţi de faptul că administratorii nu au promovat proiectul Contrapărţii Centrale în rândul acţionarilor şi nu le-au prezentat materiale care să susţină demersul.

Lucian Anghel, preşedintele BVB, nu a dorit să comenteze situaţia.

La solicitarea ziarului BURSA, reprezentanţii BVB ne-au transmis următoarea poziţie: "Consiliul Bursei a făcut tot ceea ce depindea de el, în limitele competenţelor legale, pentru ca proiectul CCP să fie înţeles şi votat de acţionari. Consiliul a contribuit la majorarea capitalului CCB cu maximul permis de actul constitutiv şi a trecut proiectul CCP pe ordinea de zi a două AGAE, împreună cu modificarea actului constitutiv al Bursei. Înfiinţarea CCP nu a fost impusă de Consiliul Bursei, ci de necesitatea adoptării unor reglementări europene importante, la care Româ­nia este parte, şi fără de care nu vom putea avea o piaţă a derivatelor. Vom continua să căutam o soluţie, între variantele rămase la dispoziţie, într-un termen foarte scurt".

Pe holuri, la AGA, acţionarii dis­cutau că, de data aceasta, Adunarea a fost "sabotată" de acţionarii mai mari, SIF-urile şi Franklin Templeton, după ce două şedinţe anterioare nu s-au ţinut pentru că acţionarii mici au decis să nu îşi înregistreze prezenţa.

SIF Transilvania a participat la Adunare, potrivit acţionarilor prezenţi, fiind reprezentată de Dan Simionescu, preşedintele Sibex, care convocase şi el acţionarii la AGA, sâmbătă, tot pentru proiectul CCP.

Costel Ceocea ne-a declarat că şi SIF Moldova a avut reprezentant, cu mandat clar, la Adunările BVB şi Sibex, mai ales că, joi, chiar a făcut un apel ca acţionarii bursei sibiene să vină la şedinţă.

"Este suprinzător ceea ce s-a întâmplat la BVB, în condiţiile în care, de un an şi jumătate, atenţionăm CA-ul şi acţionarii că, pe lângă luările de poziţie în cadru nereglementat, este nevoie şi de acţiune la nivel formal", ne-a mai declarat preşedintele SIF2.

AGA BVB trebuia să decidă aprobarea participării Bursei la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucureşti (CCB) cu un aport de 23 milioane lei şi mandatarea Consiliului Bursei să decidă majorarea aportului în numerar la capitalul social al Casei de Compensare Bucureşti SA cu până la cel mult 10 milioane lei, în funcţie de situaţia subscrierilor celorlalţi acţionari care îşi vor exercita dreptul de preferinţă în cadrul majorării de capital social aprobată de către Casa de Compensare Bucureşti.

Contrapartea Centrală trebuie să aibă un capital minim de 7,5 milioane de euro.

O altă variantă pentru menţinerea pieţei derivatelor ar fi apelarea la serviciile unei CCP străine. Şi aceas­ta, însă, are şanse reduse, fiind destul de costisitoare, mai ales pentru dimensiunea redusă a pieţei de la Bucureşti.

"Singura alternativă rămâne implicarea Băncii Naţionale a Româ­niei în acest proiect, însă şi aceasta întârzie", ne-a spus Costel Ceocea.

Solicitarea majorării capitalului social al CCB a venit din partea unui grup de acţionari format din Asociaţia Brokerilor şi cinci intermediari (Finaco Securities, Confident Invest, Rombell Securities, Alpha Finance şi Intervam).

De altfel, Asociaţia Brokerilor a şi prezentat membrilor săi, anterior AGA de la BVB, proiectul CCP, pentru ca aceştia să voteze în cunoştinţă de cauză.

Consiliul "Aşteaptă"

Eşecul proiectului CCP ar putea fi picătura care a umplut paharul, tot mai mulţi acţionari BVB alăturându-se grupului de nemulţumiţi de actualul CA.

Reacţia dură a preşedintelui SIF Moldova vine, probabil, după un dialog îndelungat cu boardul BVB, în spatele uşilor închise.

Costel Ceocea, la fel ca şi alţi acţionari BVB, par exasperaţi de strategia "de aşteptare" a Consiliului Bursei şi doresc acţiune.

În schimb, CA-ul aşteaptă şi tot aşteaptă... l-a aşteptat nouă luni pe Victor Cionga, pe care l-a demis după alte şase, iar, acum, de patru luni, aşteaptă noul director general "minune", care să o ridice de păr din mocirlă...

Şi tot mai are de aşteptat, dacă luăm de bune declaraţiile polonezului Ludwik Sobolewki, fostul CEO al Bursei de la Varşovia. Acesta a declarat unui cotidian din Polonia că va lua o decizie privind propunerea BVB să preia postul de director general în două-trei luni.

Desigur, nu este exclus nici ca lucrurile să se mişte mai repede, după eşecul CCP.

Consiliul aşteaptă încă listările statului, brokerii să aducă la cotă societăţi private şi probabil că mereu va găsi ceva de aşteptat.

Până una alta, statul se gândeşte serios să intre direct în acţionariatul BVB. Pentru prima dată, autorităţile se mişcă mai repede decât mediul privat.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. cu pragul de 5% la BVB nu se poate tine nici o AGAE, la fel ca si la sif-uri

    numai in Romania se poate asa ceva, sa te blochezi intentionat si neproductiv 

    intrebarea este care din actionarii importanti nu s-a prezentat la AGAE la BVB ? asa vom avea mai multe raspunsuri la situatia in care se afla bursa

    1. Bancile nu au venit la AGEA. Se vede ca nu sunt interesate de piata de capital din Romania. Pentru ele este mai important sa fie utilizata piata de la Viena.

      bancile nu au mai mult de 15% din BVB, conform raportarilor

      mai degraba cred ca nu au venit reprezentantii firmelor de brokeraj care detin majoritatea si care au reusit sa blocheze adunarile generale privitoare la tarifele de tranzactionare

      atunci a fost 40% cvorum si bancile au fost prezente 

      Pai cum sa fie bancile interesate in piata de capital din Romania? Pai piata de capital/bursa e valori este concurentul natural al sistemului bancar comercial, parca asa scrie in toate cartile economice... adica o alternativa de finantare a dezvoltarii economice a emitentilor de actiuni, nu? Este adevarat ca in tarile dezvoltate, aceste doua monopoluri se "inteleg" oarecum si conlucreaza, trasandu-si niste bariere reglementare si legislative, insa prin spate tot isi mai trag cate una-doua... Ce sa zicem la noi? Ne tot intrebam retoric oare de ce nu vor bancile sa dezvolte piata de capital? Mie mi se pare o ipocrizie dusa la extrem, zau...

      brokerii mici au spus de atunci ca vor veni la AGEA daca se va discuta exclusiv CCP-ul (fara politica tarifara) si s-au tinut de cuvant

    De acord, insa sa plece si Mumia si tot executivul de acum. Numai asta va renaste Bursa! Trebuie sa scapati de cancerul Bursei, cum spune o celebra colega.

    Sa maresti capitalul la CCB e o prostie, normal ca actionarii nici nu se sinchisesc sa se prezinte la AGA. Altfel, cu salarii medii de 8000 lei BVB e total necompetitiva. De multe ori am impresia ca la BVB e mai rau ca la stat: stau toti degeaba pe salarii uriase.

    1. e mai rau ca la stat

      nu salariile sunt problema si lipsa de raspundere

      la astat tot te mai controleaza cineva, aici actionariatul nu are nici o putere pentru ca e prea dispersat  

      Problema salariilor apare... in raport cu problema in discutie (CCP-ul).... ca fiind minora dar... este generata de lipsa de implicare a celor care sunt obligati sa incopeasca ceva pentru cei care le-au delegat aceste atributii si care incaseaza sume uriase fara sa faca nimic.

      Moda delegarilor de competente nu actioneaza si la nivelul remunerarii - delegare de remunerare concomitent cu delegarea de competente.

      Pana atunci... asteptati voi sa lucreze cineva pentru voi.... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb