BVB La omul sărac nici boii nu trag!

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 iulie 2005

După ce că nu erau cumpărători pe piaţă, a mai căzut şi sistemul

Şedinţa bursieră de ieri a fost cu mai mult de două ore mai scurtă decît de obicei. Acest lucru a fost determinat de unele dificultăţi tehnice ale reţelei RDS, fapt care a făcut ca, în intervalul 11:42 -14:05, sesiunea să fie suspendată. Valoarea totală a tranzacţiilor a însumat la finele şedinţei bursiere de ieri aproximativ 4,5 milioane RON, fiind cea mai mică de la începutul anului pînă în prezent. Brokerii susţin că nu există cumpărători în piaţă, de fapt nu sînt suficienţi bani şi ca atare interesul este extrem de scăzut. Indicele bursier BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF a scăzut cu 0,21% comparativ cu ziua anterioară, din cauza deprecierii cotaţiilor acţiunilor SIF.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost "Petrom" Bucureşti. Cotaţiile SNP au înregistrat creşteri în ultimele zile, astfel încît brokerii prefigurează atingerea nivelului de 0,4500 RON/acţiune cît mai curînd. Tranzacţiile perfectate cu titlurile "Petrom" s-au ridicat la peste 1,7 milioane RON, la un volum transferat ce a depăşit 4 milioane de acţiuni. Transferurile realizate cu acţiuni SNP s-au făcut cu volume mari de titluri, ducînd spre final la creşterea cotaţiei. Preţul la finele zilei a fost de 0,4220 RON/acţiune, în creştere cu 1,7% faţă de şedinţa anterioară.

Cea mai mare creştere a preţului au avut-o titlurile "Rafinăriei Astra" Ploieşti. Astfel, la închiderea şedinţei, preţul acestora a fost de 0,0325 RON/acţiune, în creştere cu 8% faţă de ziua anterioară.

O evoluţie bună au avut-o şi acţiunile "Oltchim", care au înregistrat creşteri încă din prima parte a şedinţei. Astfel, cotaţia a atins nivelul de 0,3000 RON/acţiune, după care spre final o dată cu intervenţia în piaţă a cumpărătorilor, preţul a ajuns la maximul zilei de 0,3040 RON/titlu.

Valoarea totală a transferurilor efectuate cu acţiunile SIF a fost de 1,6 milioane RON, reprezentînd o pătrime din totalul bursier.

Preţurile acţiunilor SIF au avut evoluţii contrare. Singurul titlu care a înregistrat la finele şedinţei o creştere a fost SIF Muntenia. Cotaţia acestuia a fost de 0,8800 RON/acţiune, cu 0,6% mai mare decît cea din ziua anterioară.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Acţiunile "Rompetrol Rafinare" au fost cele mai tranzacţionate la categoria a doua, însă interesul investitorilor nu a fost manifestat ca în zilele trecuite. Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de aproximativ 200.000 RON, la un volum tranzacţionat de peste 2,5 milioane acţiuni. Dacă la începutul şedinţei, cotaţia a crescut pînă la nivelul maxim de 0,0766 RON/titlu, după corecţii repetate, preţul la finele sesiunii a fost cel maxim. Astfel, preţul a crescut cu 1,1% faţă de cel precedent.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb