BVB Lichiditate dublă, faţă de miercuri

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 29 aprilie 2016

Şapte dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mare decât miercuri, de 72,13 milioane de lei (16,13 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Cu numai o zi înainte de vacanţa de Paşte, investitorii au luat cu asalt cotaţiile bursiere, dublând lichiditatea înregistrată în şedinţa anterioară (miercuri, n.r.). Prima poziţie a fost ocupată de Banca Transilvania, cu schimburi în valoare de 17 milioane de lei, urmată de Electrica şi Romgaz, cu 8,5 milioane lei, respectiv 6,2 milioane lei. Din punctul de vedere al evoluţiei, putem spune că a fost o şedinţă mixtă, indicele BET încheind aproape de zona zero. Cu toate acestea, au fost înregistrate câteva mişcări importante. În direcţia creşterii s-au remarcat acţiunile Electrica cu 1,65% şi OMV Petrom cu 1,29%, în timp ce scăderile au fost consemnate pentru titlurile BVB, -2,27%, şi Nuclearelectrica, -1,54%, ultima înregistrând pentru a doua şedinţă consecutivă un nou minim istoric".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de titlurile "Banca Transilvania" (TLV). Cotaţia TLV a urcat cu 0,19%, preţul de închidere fiind de 2,705 lei/unitate.

Titlurile "Electrica" (EL) au crescut la 12,3 lei/unitate.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) la preţul de 23,7 lei/unitate, în apreciere cu 0,21%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Transelectrica" (TEL), cu un rulaj de 4,27 milioane de lei. Cotaţia TEL a sporit cu 0,34%, ultimul preţ fiind de 29,5 lei/unitate.

Lichiditatea a fost sprijinită şi de tranzacţiile de tip "deal", fiind înregistrate nu mai puţin de 11 astfel de transferuri.

Cinci dintre acestea, însumând 9,77 milioane lei, au fost realizate cu titluri TLV, la preţul de 2,71 lei/unitate, în apreciere cu 0,37%.

De asemenea, au fost înregistrate două transferuri cu titluri "New Europe Property Investments Plc. - Isle of Man" (NEP), totalizând 6,1 milioane de lei, în urcare cu 0,82%, la preţul unitar 48,9 lei.

Au fost schimbate, tot pe piaţa "deal", titluri "Fondul Proprietatea" (FP), de 4,58 milioane lei, la preţul de 0,747 lei/acţiune, în scădere cu 0,4%.

A mai fost încheiată o tranzacţie "deal", de 1,2 milioane de lei, cu acţiuni SNG, la preţul de 23,8 lei/unitate, în creştere cu 0,63%.

Nu în ultimul rând, au fost înregistrate două transferuri cu titluri "OMV Petrom" (SNP), însumând 0,82 milioane lei, în apreciere cu 0,86%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,23%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,11%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,55%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 0,05%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,43%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb