BVB Lichiditatea se îmbunătăţeşte într-o nouă şedinţă de stagnare

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 septembrie 2019

Lichiditatea se îmbunătăţeşte într-o nouă şedinţă de stagnare

Scădere de 0,5% pentru indicele BET-FI

Piaţa şi-a revenit uşor ieri din apatia care a caracterizat ultimele săptămâni, cel puţin la nivelul lichidităţii, valoarea tranzacţiilor urcând peste media zilnică din acest an, de 41,12 milioane de lei, la aproximativ 57,61 milioane de lei.

Grosul tranzacţiilor a fost realizat pe doar trei titluri, respectiv ale celor două societăţi bancare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi pe acţiunile Romgaz (SNG), care au asigurat împreună peste 71% din rulajul şedinţei de la mijlocul săptămânii. De altfel, aceste titluri au fost printre puţinele care au încheiat ziua bursieră în teritoriul pozitiv din componenţa indicelui BET, într-o zi în care o singură acţiune inclusă în referinţa pieţei a crescut cu mai mult de un procent.

În general, piaţa a stagnat din nou, oscilaţiile indicilor fiind marginale, cu excepţia indicelui SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea (FP), care a pierdut ieri 0,5% după ce, cu doar o zi înainte, coşul de acţiuni a crescut cu 2,91%. BET a coborât cu 0,01%, la 9.228,59 de puncte.

Anca Păltineanu, analist de investiţii la Tradeville, ne-a transmis: "Astăzi (n.r. ieri), indicii Bursei de Valori Bucureşti au avut o evoluţie mixtă, mai mult negativă, spre deosebire de cea de pe principalele burse europene şi cele americane care au crescut în prima parte a zilei. Indicele BET a pierdut 0,01% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între o depreciere de 0,5% (BET-FI) şi o creştere de 0,01% (BETPlus, ROTX). Valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa reglementată a fost de 12,17 milioane de euro, depăşind media zilnică de 9,16 milioane de euro înregistrată de la începutul anului.

Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Ves Sighişoara (VESY), cu un salt de 8,70%, pe fondul tranzacţionării unui volum peste media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluţie a fost înregistrată de acţiunile SNG cu o creştere de 1,03%, pe fondul tranzacţionării unui volum cu mult peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Şantier Naval Orşova (SNO), cu o depreciere de 6,29%, având un volum ce depăşeşte media ultimelor şase luni. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Purcari Wineries (WINE), cu minus 1,29%, pe fondul unui volum de acţiuni aflat sub media tranzacţionată în ultimele şase luni pentru acest simbol".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus astfel de titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au înregistrat transferuri în valoare de 19,88 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,54 lei/unitate, în creştere cu 0,59%.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile SNG, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 34,25 lei/unitate, valoa-rea tranzacţionată însumând doar 12,3 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au înregistrat transferuri de 10,59 milioane de lei, terminând ziua bursieră la preţul unitar 2,355 lei/acţiune, în apreciere cu 0,21%.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de acţiunile FP, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 1,4 lei/titlu, în stagnare, în contextul unui rulaj de 3,73 milioane de lei.

Prin piaţa "deal" nu a fost realizată ieri nicio tranzacţie.

Indicele BET-NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,13%, iar indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, a coborât ieri cu 0,08%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Ves Sighişoara" (VESY): +8,7%

2. "TMK - Artrom" (ART): +4,65%

3. "Electroputere" (EPT): +4,55%

4. "Conted" (CNTE): +3,85%

5. "Altur" (ALT): +2,7%

---------------------------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -6,29%

2. "Ropharma" (RPH): -4,94%

3. "Condmag" (COMI): -4%

4. "Turism Felix" (TUFE): -2,86%

5. "Vrancart" (VNC): -1,85%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb