BVB Marcel Murgoci, "Estinvest": "Evoluţia pieţei, marcată de mediul politic şi economic"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 noiembrie 2017

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Evoluţia pieţei, marcată de mediul politic şi economic"

SIF5 a cumpărat 7,57% din "Turism Felix", printr-un "deal" de 7,5 milioane lei

Rulaj de 10 milioane euro, în şedinţa de joi

Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în penultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii a fost de 46,21 milioane lei (9,96 milioane euro), puţin peste rulajul de miercuri (9,54 milioane euro), în contextul în care indicii bursieri au închis, din nou, în teritoriu negativ.

Şedinţa a fost dominată de schimburile realizate cu titlurile principalilor emitenţi bancari de pe bursa autohtonă, "Banca Transilvania" (TLV) şi "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au generat, împreună, o lichiditate de 27,01 milioane de lei, adică 58,4% din rulajul zilei de ieri.

"O şedinţă în apropierea valorii medii de tranzacţionare din acest an, undeva la aproximativ 10 milioane de euro, pe fondul scăderii uşoare a indicilor bursieri", a caracterizat domnul Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul companiei de brokeraj "Estinvest", ziua de ieri de la BVB, adăugând: "Cel mai tranzacţionat emitent a fost «Banca Transilvania», la mare distanţă fiind «BRD - Groupe Societe Generale» şi «Electrica». Probabil că evoluţia negativă a preţului acţiunilor TLV (din timpul şedinţei, n.r.) a fost determinată tocmai de această valoare tranzacţionată destul de mare. Evoluţia indicelui BET a fost una în «dinţi de fierăstrău», sinuoasă (...). Cu toate că astăzi (ieri, n.r.) pieţele externe au terminat pe plus, la noi evoluţia a fost, din păcate, marcată de mediul politic şi economic creat în urma măsurilor luate de Guvern, care pot avea un impact negativ asupra pieţei, după cum, probabil, au gândit unii investitori. (...) Lucrul pe care l-am remarcat este lichiditatea foarte bună pe Banca Transilvania, în continuare, pe fondul unei evoluţii negative în prima parte a şedinţei, după care piaţa s-a mai relaxat, astfel încât titlurile TLV au terminat la acelaşi preţ ca în ziua precedentă".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 20,32 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri "Banca Transilvania" a fost de 2,12 lei/unitate.

Acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 12,92 lei/titlu, în apreciere cu 1,25%, în urma unui rulaj de 6,7 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "Electrica" (EL) de 2,45 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 12,14 lei/acţiune, în urma unei corecţii de 2,1%.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, de 7,51 milioane lei, a fost realizată cu titluri "Turism Felix" (TUFE), fiind transferate un număr de 37.571.170 acţiuni, la un preţ mediu unitar de 0,2 lei. "SIF Oltenia" (SIF5) a anunţat că a achiziţionat întregul pachet de acţiuni, reprezentând 7,57% din capitalul social al companiei de turism balnear. Anterior, SIF5 deţinea 16,96% din societate. Acţionarul majoritar al "Turism Felix" este "SIF Transilvania", care deţine o participaţie de 63,2%.

Compania de turism a raportat, miercuri, un profit net de 5,3 milioane de lei pentru primele nouă luni ale anului, în scădere cu aproximativ 30% faţă de perioada similară a anului trecut, când a obţinut un profit de 7,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat remis BVB.

De asemenea, a fost derulat un transfer "deal" cu titluri "Farmaceutica Remedia" (RMAH), de 0,35 milioane de lei, încheiat la preţul de 0,335 lei/acţiune.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide treisprezece acţiuni, a coborât cu 0,2%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o corecţie de 0,23%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a depreciat cel mai mult, cu 1,13%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,42%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,43%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Dafora" (DAFR): +8,75%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): +6,78%

3. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +4,25%

4. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +4,15%

5. "Prefab" (PREH): +3,99%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Uztel" (UZT): -10%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -6,1%

3. "Boromir Prod" (SPCU): -4,19%

4. "SIF Moldova" (SIF2): -3,58%

5. "IAR Braşov" (IARV): -3,16%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb