BVB Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "Băncile au fost performerele şedinţei atât pe plan extern, cât şi pe plan intern"

MINA IRINA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 martie 2017

Opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB), au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 29,29 milioane de lei (6,44 milioane euro), mai mare decât cel din şedinţa precedentă de 18,83 milioane de lei.

Domnul Nicu Grigoraş, director departament Tranzacţionare şi front office în cadrul "Intercapital Invest", ne-a transmis: "Scăderea rapidă a preţului barilului de petrol de la 53,14 la 49 de dolari/baril (-7,8%) în doar două şedinţe de tranzacţionare, dar şi şedinţa de potitică monetară a BCE au trezit pieţele din amorţeală şi volatilitatea a crescut faţă de şedinţele precedente. Pieţele europene închid şedinţa în majoritate în teritoriu pozitiv, cea mai mare creştere fiind înregistrată de indicele reprezentativ al pieţei din Madrid (IBEX 35 Index) care creşte cu 1,4%. Pieţele americane au deschis în teritoriu pozitiv însă cu aprecieri modeste. Pieţele din Sud Estul Europei închid în teritoriu negativ, mai puţin piaţa de la Budapesta (BUX Index) care închide pe plus 1,35%. Băncile au fost performerele şedinţei de astăzi (ieri, n.r.) atât pe plan extern cât şi pe plan intern. BRD şi BCC s-au apreciat cu 1,04% respectiv cu 0,47%, TLV a fost singura bancă care a închis pe minus (-0,18%), în timp ce EBS creşte cu 1,87%. Creşterea băncilor vine pe fundalul discursului preşedintelui BCE, Mario Draghi, care la conferinţa de presă care a precedat şedinţa de politică monetară a Băncii Central Europene a spus că suplimentarea măsurilor de stimulare a creşterii economice şi a inflaţiei sunt puţin probabile în perioada imediat următoare. Indicii BVB închid pe minus, BET corectând cu 0,37% iar lichiditatea pieţei interne rămâne foarte scăzută".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,66 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,76 lei/unitate.

Titlurile "Fondul Proprietatea" (FP) au închis în scădere cu 0,23% la un preţ de 0,876 lei/acţiune, în urma unui rulaj de 3,92 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "OMV Petrom" (SNP) de 2,15 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,296 lei/unitate, în coborâre cu 1,33%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), cu un rulaj de 2,08 milioane de lei, ultimul preţ fiind de 11,7 lei/acţiune.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate două tranzacţii cu titluri "Impact Developer & Contractor S.A" (IMP), însumând 3,4 milioane lei, la preţul unitar de 0,68 lei, cotaţia emitentului depreciindu-se cu 1,45%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,37%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor, s-a depreciat şi el, consemnând o scădere cu 0,5%.

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,41%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a depreciat cu 0,18%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Erste Group Bank" (EBS): +1,87%

2. "OIL Terminal" (OIL): +1,72%

3. "Rompetrol Well Services" (PTR): +1,47%

4. " Turbomecanica" (TBM): +1,43%

5. "BRD- Groupe Societe Generale" (BRD): +1,04%

Topul celor mai mari scăderi

1. " New Europe Property Investments Plc " (NEP): -7,59%

2. "VES" (VESY): -6,17%

3. "Electroaparataj" (ELJ): -3,93%

4. "Oltchim" (OLT): -3,9%

5. "Electromagnetica" (ELMA): -3,07%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb