BVB Ordinele de vânzare au dominat piaţa

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 iunie 2006

Valoarea totală a transferurilor perfectate ieri pe piaţa bursieră s-a ridicat la peste 29,4 milioane RON, în creştere semnificativă comparativ cu şedinţele anterioare. Creşterea lichidităţii acţiunilor "vedetă" ale Bursei are însă la bază o accelerare a vânzărilor, ordinele de această natură dominând piaţa încă de la deschidere. Silviu Turc, din cadrul "SSIF Broker", ne-a explicat că ieri a existat o susţinere foarte slabă la cumpărare, astfel că vânzătorii au reuşit să determine scăderi puternice în condiţiile unui volum nu foarte ridicat al transferurilor. Domnia sa consideră că piaţa ar mai putea înregistra astfel de corecţii şi în următoarea perioadă, în ton cu pieţele din regiune, însă este de părere că revenirea va fi la fel de spectaculoasă.

Toţi cei trei indici bursieri au înregistrat ieri deprecieri semnificative (de peste 1%), cea mai puternică scădere fiind cea a BET-FI, care a închis cu -3,82% sub nivelul de miercuri. Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece titluri de pe piaţă, a pierdut -1,51%, în timp ce BET-C a scăzut cu -1,49%.

Acţiunile celor cinci SIF-uri şi-au jucat şi ieri rolul de "locomotivă a pieţei", întrucât scăderile din acest sector (care în unele cazuri au depăşit 5%) au generat panică în rândul investitorilor şi au dus la o accelerare a vânzărilor la nivelul întregii pieţe. Investitorii s-au îndreptat ieri cu precădere către acţiunile SIF "Oltenia", valoarea totală a transferurilor depăşind 6,6 milioane RON. La finalul zilei, preţul de referinţă pentru o acţiune SIF5 a atins un nou minim al acestui an, de 2,09 RON/acţiune, în scădere cu -5,43% faţă de şedinţa de miercuri. Silviu Turc consideră că deprecierea cotaţiilor SIF este destul de anormală, în condiţiile în care numai participaţiile celor cinci SIF-uri la BCR ar determina o valoare de 2 RON/acţiune, patru dintre acţiunile SIF tranzacţionându-se în prezent sub acest preţ.

Cursul acţiunilor "Banca Transilvania" a pierdut ieri numai -0,56%, ultima tranzacţie fiind perfectată la preţul de 0,8850 RON/acţiune. Silviu Turc consideră că acţiunea TLV a rezistat datorită numeroaselor ordine de cumpărare prezente în piaţă, la preţuri de peste 0,88 RON/acţiune. Domnia sa ne-a explicat însă că o depreciere a cotaţiei până la pragul suport de 0,88 RON poate determina corecţii puternice ale preţului acţiunilor TLV, acesta fiind posibil să atingă chiar nivelul de 0,8500 RON.

Acţiunile celuilalt emitent de seamă din sectorul bancar "BRD Groupe Societe Generale" au înregistrat şi ieri o scădere a cursului de -2,47% , în condiţiile unei valori totale transferate de 2,9 milioane RON.

Sectorul petrolier a fost la rândul său marcat de scăderi ale cotaţiilor principalilor emitenţi "SNP Petrom" şi "Rompetrol Rafinare". Lichiditatea acţiunilor RRC a crescut simţitor comparativ cu ultimele şedinţe, fiind transferate ieri peste 24 milioane de titluri. Un pachet de 2,8 milioane de acţiuni a fost tranzacţionat pe piaţa Deal, la preţul de 0,0780 RON/acţiune, preţ similar cu cel din piaţa principală la momentul încheierii transferului. Până la finalul zilei, cotaţia titlurilor RRC a cumulat o depreciere de 2,63%. O evoluţie mai moderată a înregistrat-o cursul acţiunilor SNP, care a pierdut -1,94% în condiţiile unui rulaj total de 4,1 milioane RON. După ce în ultimele şedinţe cotaţia titlurilor SNP a oscilat în jurul valorii de 0,5150 RON/acţiune, ultimul transfer de ieri a fost încheiat la preţul de 0,5050 RON/acţiune.

"Turbomecanica" Bucureşti

Preţul acţiunilor TBM a înregistrat o evoluţie distinctă faţă de trendul general al pieţei, apreciindu-se cu peste 2%. Ordinele de cumpărare au intrat în piaţă în a doua parte a zilei, determinând creşterea cotaţiei până la 0,7550 RON/acţiune. Brokerii consideră remarcabilă evoluţia acţiunilor TBM, care au înregistrat o apreciere de peste 12% după splitare, în condiţiile unei pieţe în scădere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb