Şedinţa bursieră de ieri s-a caracterizat în principal prin scăderi ale cotaţiilor principalilor emitenţi, în condiţiile unei valori totale transferate nu foarte ridicate (17,2 milioane RON). Brokerii apreciază că de-a lungul şedinţei bursiere de ieri au existat numeroase fluctuaţii de preţ, însă volumele au fost relativ mici, astfel că nu se poate contura o tendinţă clară. Indici bursieri s-au situat pe o pantă descendentă încă de la deschiderea şedinţei. Cel mai mult a pierdut indicele ROTX (-1,32%), iar BET-C s-a depreciat cu (-0,97%).
Interesul investitorilor s-a îndreptat cu precădere către titlurile "Banca Transilvania" (TLV). Ordinele de vînzare de acţiuni TLV au dominat piaţa încă de la deschidere, determinînd o depreciere a cotaţiei de 2,1%, în condiţiile unei valori totale transferate de 4,29 milioane RON. Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a declarat că "este posibil ca unii investitori să prefere să vîndă acţiunile TLV înainte de data de înregistrare, pentru a evita eventuale complicaţii legate de impozitare".
Cotaţia "Banca Comercială Carpatica" (BCC) s-a situat încă de la deschiderea şedinţei pe o pantă descendentă, deoarece ieri a fost prima zi de tranzacţionare ex-dividend însem-nînd că investitorii nu mai beneficiază de acţiunile gratuite oferite în urma încorporării profitului în capitalul social. Ultimul transfer cu acţiuni BCC s-a realizat la preţul de 0,565 RON/titlu, în scădere cu -8,9% faţă de prima şedinţă a acestei săptămîni.
Cu titlurile celuilalt emitent din sectorul bancar "BRD-Groupe Societe General" (BRD) s-au încheiat tranzacţii în valoare totală de şase milioane RON. Circa 122.000 de acţiuni BRD au fost transferate pe piaţa Deal, în principal la preţul de 17,2 RON/acţiune. Pe piaţa principală, cotaţia titlurilor BRD a înregistrat o apreciere de +0,6%, la finalul zilei preţul de referinţă fiind de 17,2818 RON/titlu.
Investitorii au continuat şi ieri să-şi vîndă deţinerile în cadrul companiei "Rompetrol Rafinare" (RRC). Societatea a previzionat pentru anul în curs un profit de cinci ori mai mic comparativ cu anul 2005, motivul principal fiind diminuarea marjei de rafinare. Încă de la începutul zilei, cotaţia titlurilor RRC a început să scadă, pierderea finală cifrîndu-se la 2,4%.
• "Oltchim" Râmnicu Vâlcea
Încă de la deschiderea şedinţei, ordinele de cumpărare au dominat piaţa pentru titlurile OLT. Creşterea cotaţiei acţiunilor OLT s-a mai temperat în cea de-a doua parte a zilei, datorită scăderilor generalizate care au cuprins piaţa bursieră, la final aprecierea cotaţiei fiind de +1,5%. Interesul investitorilor poate fi justificat prin rezultatele trimes-triale ale "Oltchim", care a înregistrat un profit de 2,8 milioane RON pe primele 3 luni ale lui 2006, în creştere cu 9,1% faţă de cel previzionat iniţial, însă mult mai redus comparativ cu valoarea înregis-trată în perioada similară a lui 2005 (profit de 30,5 milioane RON).