BVB Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Indicii - în scădere, pe fondul corelaţiei cu bursele occidentale"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 august 2017

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Indicii - în scădere, pe fondul corelaţiei cu bursele occidentale"

Şedinţa bursieră de ieri a reprezentat prima zi din această săptămână în care majoritatea indicilor bursieri au scăzut, singurul coş de acţiuni care şi-a continuat creşterea fiind BET-FI. Lichiditatea a fost de 34,27 milioane de lei (7,5 milioane de euro), apropiată de cea din şedinţa precedentă, de 36 milioane de lei.

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", ne-a explicat evoluţia de ieri a pieţei autohtone de capital: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua în scădere, pe fondul unei evoluţii negative în prima parte a zilei la nivelul burselor occidentale, cel mai probabil cauzată de ameninţările Coreei de Nord la adresa Statelor Unite. Indicele BET a pierdut 0,7% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,96% (BET-NG) şi +0,46 % (BET-FI). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 7,22 milioane de euro.

Cel mai mare avans pe segmentul principal, în afara indicelui BET, l-au înregistrat acţiunile Carbochim (CBC), cu +14,87%, pe fondul tranzacţionării celui mai mare volum de acţiuni CBC din ultimul semestru, în timp ce din cadrul indicelui BET, preţul titlurilor MedLife (M) a avut cea mai bună evoluţie +3,45%, în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni aflat peste media ultimelor şase luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi (n.r. ieri) acţiunile Armătura (ARM) cu -7,37%, volumul tranzacţionat fiind sub media ultimului semestru. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile OMV-Petrom (SNP) -1,84% pe fondul unui volum aflat uşor peste media ultimelor şase luni".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus, din nou, de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 10,27 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,53 lei/unitate, în scădere cu 0,78%.

Acţiunile "Romgaz" (SNG) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 0,34%, la preţul de 29,3 lei/titlu, în urma unui rulaj de 7,88 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) de 3,97 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 14,04 lei/acţiune, în depreciere cu 1,13%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "OMV Petrom" (SNP), cu un rulaj de 1,93 milioane de lei, cotaţia SNP terminând şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,32 de lei.

Titlurile "Digi Communications NV" (DIGI), au scăzut cu 0,98%, la preţul de 40,5 lei/unitate, fiind transferate acţiuni în valoare de 0,25 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,71%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri a scăzut cu 0,6%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii s-a depreciat cu 0,29%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Carbochim" (CBC): +14,87%

2. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +8,30%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +4,72%

4. "Boromir" (SPCU): +4,48%

5. "MedLife" (M): +3,45%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Armătura" (ARM): -7,37%

2. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -7,30%

3. "Prefab" (PREH): -3,77%

4. "Rompetrol Well Services" (PTR): -3,64%

5. "Aerostar" (ARS): -3,63%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb