BVB "Petrom" a făcut jumătate din totalul bursier

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 iulie 2005

Bursa a revenit la normal în cursul şedinţei de ieri, cînd rulajul total a depăşit 30 milioane de RON, respectiv 8,46 milioane de euro. Tranzacţiile cu acţiuni "Petrom" au însumat aproximativ 4 milioane de euro, adică aproximativ jumătate din valoarea totală tranzacţionată la Bursă. Volumul transferat a depăşit 28,5 milioane de acţiuni.

După ce cotaţia a atins nivelul minim al zilei de 0,4520 RON/titlu, pe fondul unor ordine mari de cumpărare preţul acţiunilor "Petrom" a crescut pînă la 0,4730 RON/acţiune, acesta fiind un nou maxim atins în ultimele zile. Brokerii susţin că trendul titlurilor este unul crescător, avînd în vedere ajustările repetate din ultima săptămînă. Preţul acţiunilor SNP la sfîrşitul şedinţei a fost de 0,4700RON/acţiune, în creştere cu 2,8% faţă de ziua precedentă.

Actorii pieţei susţin că începutul sesiunii de tranzacţionare de ieri a fost unul bazat pe neîncredere din partea investitorilor, însă pe parcurs interesul a fost crescut, intrînd în piaţă numeroase ordine de cumpărare.

La prima categorie, acţiunile "Banca Transilvania" au ocupat locul doi în topul celor mai tranzacţionate titluri de la această categorie, cu un rulaj de peste un milion de RON şi 1,29 milioane de acţiuni tranzacţionate. Preţul la finele sesiunii a fost de 0,7850 RON/acţiune, în creştere cu 2% faţă de cel precedent.

Interesul investitorilor manifestat ieri pe Bursă a condus la creşteri ale indicilor bursieri. Astfel, indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la Bursă a crescut cu 1,32%, fiind în mod direct influenţat de ajustările cotaţiei acţiunilor "Petrom". Indicele BET - FI, care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF s-a apreciat cu 1,48% datorită creşterilor înregistrate de titlurile SIF, în medie cu 2% faţă de sesiunea precedentă.

La categoria SIF, cel mai tranzacţionat titlu a fost SIF2 "Moldova", urmat îndeaproape de SIF5 "Oltenia". Astfel, investitorii au achiziţionat peste trei milioane de acţiuni SIF2, în valoare totală de peste 3,6 milioane de RON şi aproximativ 2,5 milioane de titluri SIF5, însumînd peste 3,4 milioane de RON. Cu excepţia SIF1 "Banat Crişana", a cărei preţ a fost acelaşi ca cel din ziua anterioară, toate celelalte societăţi de investiţii financiare au înregistrat la finele şedinţei de ieri creşteri susţinute de volume mari transferate.

La categoria a doua, preţul acţiunilor "Rompetrol Rafinare" Constanţa a crescut pînă la nivelul de 0,0883 RON/acţiune, cu 1,3% mai mare decît cel din ziua precedentă. După ce cotaţia a fluctuat între 0,0865 RON/acţiune, preţul minim de ieri şi cel maxim, de 0,0885 RON/acţiune, preţul s-a stabilizat. Valoarea totală a transferurilor realizate cu acţiunile "Rompetrol" a însumat peste 600.000 RON, iar volumul transferat aproximativ 700.000 titluri.

"Sicomed" Bucureşti

La categoria a doua, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost cele ale companiei "Sicomed". Cu toate că la finele şedinţei de tranzacţionare, preţul a fost de 0,7600 RON/acţiune, în scădere cu 1,3% faţă de ziua precedentă, valoarea transferată a depăşit 855.000 RON, la un volum de peste un milion de titluri tranzacţionate. Cotaţia titlurilor a fluctuat între 0,7500 şi 0,7700 RON/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb