Şase dintre principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri depreciindu-se, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât luni, de 27,25 milioane de lei (6,1 milioane de euro).
Această evoluţie negativă a survenit pe fondul deprecierilor generalizate ale indicilor bursieri, scăderi consemnate atât pe bursele europene, cât şi în prima parte a şedinţei de tranzacţionare nord-americane de ieri. Corecţiile înregistrate ieri pe pieţele internaţionale au fost determinate de atentatele teroriste care au avut loc în capitala Belgiei, soldate cu zeci de morţi şi sute de răniţi.
Potrivit Reuters, acţiunile din întreaga lume au scăzut ieri, în timp ce investitorii s-au îndreptat spre valorile de refugiu reprezentate de aur şi obligaţiuni guvernamentale, după ce seria de explozii de la Bruxelles a declanşat alerte de securitate în întreaga Europă.
Cea mai mare scădere s-a înregistrat în cazul acţiunilor companiilor din sectorul turismului, inclusiv companii aeriene şi hoteluri, care au tras în jos indicii generali, însă ieri în jurul prânzului acţiunile au recuperat o parte din pierderi, iar cotaţiile obligaţiunilor guvernamentale şi aurului au mai revenit de la vârfurile înregistrate în cursul dimineţii.
"Totul are legătură cu evenimentele de la Bruxelles, însă reacţia este una limitată, ceea ce arată că după toate atentatele teroriste cu care ne-am confruntat pieţele au învăţat să trăiască cu acest gen de situaţii", a declarat analistul Emile Cardon, de la Rabobank.
De asemenea, Michael Hewson, analist la CMC Markets în Londra, a atras atenţia: "Având în vedere că se apropie Paştele oamenii vor fi foarte reticenţi să bage bani în pieţele de acţiuni. Dimpotrivă, vor fi mai înclinaţi să scoată bani", notează Reuters.
În ceea ce priveşte lichiditatea de 6,1 milioane de pe Bursa autohtonă, aceasta s-a situat sub media înregistrată de la începutul anului (aproximativ 7 milioane de euro). Un rol important l-au jucat ieri schimburile cu titluri "Banca Transilvania" (TLV) şi "OMV Petrom" (SNP).
Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 9,4 milioane de lei. Cotaţia TLV a coborât cu 0,19%, preţul de închidere fiind de 2,69 lei/unitate.
Titlurile SNP s-au depreciat cu 1,98%, la 0,247 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,63 milioane de lei.
Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Fondul Proprietatea" (FP) de 2,07 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,779 lei/unitate, în creştere cu 0,65%.
Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1,42 milioane de lei. Cotaţia SNG a urcat cu 0,37%, ultimul preţ fiind de 27 lei/unitate.
Pe piaţa "deal" nu au fost înregistrate tranzacţii.
Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,12%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,09%.
Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,12%.
Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,14%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,01%.
Indice care a înregistrat cea mai importantă corecţie a fost BET-NG (-0,34%), influenţat de scăderea titlurilor SNP.