Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea, a fost cotat, vineri, la 19.625 puncte, în scădere cu 1,60% faţă de şedinţa precedentă, după creşterea de peste 10% de joi, determinată de aprobarea de către deputaţi a proiectului privind ridicarea pragului la SIF-uri de la 1% la 5%.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "După ce ieri (n.r. joi) am asistat la creşteri importante ale acţiunilor celor cinci SIF-uri, preţurile la care ieri (n.r. joi) nu se mai găseau vânzători, astăzi (n.r. vineri), doar la deschidere au mai fost considerate atractive de către cumpărători".
SIF-urile au avut o corecţie până la 3,24% în cazul SIF Moldova (SIF2), iar volumele au fost considerabil mai mici.
Marcel Murgoci, Director Operaţiuni "Estinvest" Focşani, ne-a declarat că unul dintre motivele acestor scăderi ar putea fi dorinţa clienţilor de a-şi valorifica acţiunile deţinute.
Nici titlurile Fondului Proprietatea nu au înregistrat creşteri, având o lichiditate scăzută.
Numărul total de tranzacţii efectuate cu titlurile FP a fost de 408 în valoare de 10,94 milioane de lei.
În şedinţa de vineri s-au efectuat 3.734 de tranzacţii cu acţiuni, în valoare de 1.259 milioane de lei.
Indicii BVB s-au depreciat semnificativ faţă de şedinţa precedentă. BET-XT, indice care reflectă evoluţia preţurilor celor mai lichide 25 de companii tranzacţionate, a fost cotat la 403,63 puncte, în scădere cu 1,52%.
Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a încheiat ziua la 4.272 puncte, cu 1,19%, mai puţin faţă de joi.
Titlurile companiilor din domeniul energetic au plasat indicele BET-NG cu 1% sub şedinţa precedentă, la 599 puncte, iar, la finalul şedinţei, BET-C a înregistrat o valoare de 2.583 puncte, mai mică cu 0,97%.
Simion Tihon ne-a mai declarat: "Pe pieţele internaţionale, atât indicii cât şi piaţa de commodities (n.r. mărfuri) au reuşit parcă să intre într-o zonă de suport", continuând: "Decizia "Fitch" de reducere a ratingurilor unor bănci de renume nu a generat mişcări bruşte pe pieţele financiare. Cotaţia EURO/USD s-a stabilizat la 1,30, petrolul a scăzut sub 94 dolari pe baril, iar aurul, după ce a atins un minim de 1560 dolari/uncie, a revenit uşor însă nu a reuşit să treacă de pragul de 1600 dolari".