BVB Protagonistele listării Hidroelectrica au asigurat 70% din rulaj

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 18 iulie 2023

Protagonistele listării Hidroelectrica au asigurat 70% din rulaj

Aprecieri pentru majoritatea indicilor

Valoarea tranzacţiilor derulate ieri la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la 165,7 milioane de lei, circa 70% din rulaj fiind asigurat de protagonistele ofertei Hidroelectrica (H2O).

Producătorul de energie a încheiat cea de-a patra zi la BVB la preţul de 111,8 lei, cu 0,27% peste cel de la finele săptămânii trecute, în condiţiile unei valori a schimburilor de 91,2 milioane de lei. În plus, a existat o tranzacţie "deals" cu titlurile H20, în sumă de unsprezece milioane lei, schimbul fiind realizat la preţul de 111,5 lei, similar cu referinţa din piaţa "regular".

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP), vehiculul ce şi-a vândut deţinerea de 19,94% din Hidroelectrica, au crescut cu 0,11%, la 1,9 lei, valoarea schimburilor ridicându-se la 14,5 milioane de lei.

Indicii au avut în mare parte creşteri uşoare, într-o zi cu deprecieri în pieţele europene. Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,13%, până la 1.947 de puncte, în vreme ce indicele BET, al celor mai lichide 20 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 0,15%, până la 13.081 de puncte.

Brokerii de Prime Transaction au scris, în raportul lor zilnic: "Debut de săptămână cu evoluţii preponderent pozitive pentru indicii pieţei locale. BET-FI a fost singurul indice care a avut o dinamică negativă, -0,55%, în timp ce BETAeRO s-a apreciat cu 1,06%. Valoarea tranzacţiilor a fost de 33,54 milioane euro, în creştere comparativ cu şedinţa precedentă (...). Din indicele BET notăm avansul emitenţilor Transport Trade Services (TTS), 4,44% şi Electrica (EL), 3,86%. Cele mai mari scăderi ale cotaţiilor bursiere le-au avut acţiunile: TeraPlast (TRP), -2,01% şi Sphera Franchise Group (SFG), -1,32%".

În piaţa "regular", după Hidroelectrica şi FP, în clasamentul valorii tranzacţiilor au urmat acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 9,5 milioane de lei, titlurile TLV încheind ziua în creştere cu 0,09%, la preţul de 22,74 lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,19%, la preţul de 0,54 lei, pe fondul unor tranzacţii de 3,8 milioane de lei.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 30 de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 0,08%, la 1.132 puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a urcat cu 0,29%, până la 998 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

"Socep" (SOCP): +14,56%

2. "Altur" (ALT): +12,50%

3. "Artego" (ARTE): +8,54%

4. "Promateris" (PPL): +4,90%

5. "Transport Trade Services" (TTS): +4,44%

Topul celor mai mari scăderi

1. "SIF Hoteluri" (CAOR): -8,00%

2. "Carbochim" (CRC): -3,74%

3. "Dafora" (DAFR): -3,70%

4. "Comelf" (CMF): -3,57%

5. "Prebet" (PREB): -3,51%

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Conform memorandumului anexat la convocatorul AGA din 18 august, pana la sfarsitul anului 2023 FP va mai plati un dividend special. Tinand cont ca intre timp Fondul isi va rascumpara aprox. 3 miliarde de actiuni dividendul va fi in jurul a 0,5000 lei/actiune {sumele necesare vor proveni din vanzarea celor 2% _supralocarea ofertei H2O precum si din profiturile inregistrate si incasate in cursul anului 2023}. Citez din memorandumul la care am facut referire: ""Orice venituri care ar putea rezulta din exercitarea Opțiunii de supra-alocare vor fi propuse

    acționarilor Fondului spre distribuire sub forma unui dividend special în cadrul unei viitoare Adunări 

    Generale a Acționarilor care se va organiza în cursul anului 2023.

    Costurile în legătură cu IPO vor fi acoperite din alte surse de numerar disponibile Fondului 

    1. OK. E pe termen mai lung(un an) dar un 20% castig ar putea fi de aici la FP.

      Sa speram ca voteaza impotriva la AGA atunci. Sa le dea pe ambele in acelasi timp.

      Nu au cum sa le dea pe amandoua la AGA din 18 august pentruca randul doi de dividende va fi platit si din profitul inregistrat in sem. I/2023, care pana la 18 august nu va fi inca consolidat. In plus administratorul FP are interesul sa tina actiunea fondului cat mai sus din punct de vedere al pretului, pana la urmatoarea oferta publica cand actiunea va intra din nou in atentia investitorilor si vor urma alte dividende speciale.

      Mersi de raspuns Miclea, sunt dezamagit de performanta FP, vroiam sa ajunga la 2.5 ca sa il vand si sa iau un profit decent. La cum se comporta, daca ajunge la 2.1-2.2, o sa fie minune.

      Spre 0 e directia.

      Nu se va intampla asta. Administratorul fondului si actionarii semnificativi, in speta fondurile de pensii, au creionat o strategie de mentinere a cotatiei la un nivel convenabil, in acest sens fiind luata deja masura rascumpararii si anularii a circa 3 miliarde actiuni, vanzarea prin oferta publica a unor active, la care se vor adauga si alte masuri in scopul mentinerii activului net pe actiune la un nivel superior. Din acest motiv fondurile de pensii nu intentioneaza sa-si lichideze participatiile la FP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb