BVB Rezultatele financiare, la nouă luni, mişcă cotaţiile

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 martie 2005

Şedinţa de ieri a început furtunos, investitorii cumpărînd mai ales titlurile "Rompetrol Rafinare", ale cărei rezultate urmau să fie anunţate ieri după amiază. Piaţa a reacţionat şi, în consecinţă, în prima jumătate a şedinţei preţul a urcat pînă la maximul zilei.

Şi cotaţiile acţiunilor societăţilor de investiţii financiare au crescut în pirma parte a şedinţei, pentru ca apoi să scadă şi să se stabilizeze la un anumit nivel. Acest lucru s-a reflectat şi în evoluţia indicelui aferent acestei categorii, BET-FI, care, după o serie de creşteri consecutive, a pierdut ieri 0,05 puncte procentuale. De altfel, ieri toţi cei patru indici bursieri au fost în scădere, cea mai accentuată fiind cea a indicelui ROTX (de 0,67%). SIF 4 "Muntenia" a fost iar codaşă, cu o depreciere de 0,7 puncte procentuale a cotaţiei şi cea mai redusă lichiditate din categoria sa.

Brokerii sînt de părere că mişcările din piaţă au fost ieri determinate în cea mai mare parte de aşteptările investitorilor cu privire la rezultatele financiare. Astfel, raportările bune ale companiei "Vae Apcarom" Buzău (APC) au urcat cotaţia cu nouă puncte procentuale, însă pe fondul unei lichidităţi scăzute. În aşteptarea rezultatelor financiare a scăzut şi cotaţia "Sinteza" Oradea (STZ), care înregistra ieri cea de-a patra zi de creştere consecutivă. Brokerii cred că situaţia denotă faptul că speculatorii şi nu investitorii sînt cei care au realizat tranzacţii în ultimele zile cu titlurile STZ.

Au fost realizate ieri şi două tranzacţii pe piaţa deal cu titlurile societăţilor de investiţii "Transilvania" (SIF 3) şi "Muntenia" (SIF 4). Au fost tranzacţionate 235.000 de acţiuni SIF 3 la preţul maxim la care au fost transferate ieri titlurile SIF "Transilvania", de 1,88 RON/ acţiune. Acţiunile SIF au fost tranzacţionate la un preţ superior celei de pe piaţa regular, respectiv de 1,4 RON/acţiune.

"Rompetrol Rafinare"

Acţiunile RRC au fost cele mai lichide din piaţă, investitorii acţionînd înaintea anunţării rezultatelor pe primele nouă luni. În consecinţă, volumele tranzacţionate au totalizat peste 59 milioane de acţiuni, iar rulajul total s-a ridicat la 7,6 milioane RON. În prima parte a şedinţei preţul a atins maximul de 0,131 RON/acţiune, pentru ca apoi să scadă semnificativ. Şedinţa s-a închis la 1,27 RON/acţiune, iar cotaţia a crescut cu 0,8 puncte procentuale. Brokerii sînt de părere că evoluţia titlurilor RRC va fi interesantă azi, cînd investitorii ştiu deja datele financiare pe primele nouă luni.

"Petrom" Bucureşti

Cotaţia "Petrom" (SNP) a scăzut ieri cu 0,9 puncte procentuale pe fondul unui volum de peste 10 milioane de acţiuni rulate. Şedinţa s-a deschis la preţul de 0,44 RON/acţiune, după care cotaţia a oscilat. Volumele tranzacţionate au fost mici, cu excepţia unui pachet de un milion de titluri transferate în cea de-a doua parte a şedinţei la preţul de 0,44 RON/acţiune. Minimul atins ieri de titlurile SNP a fost de 0,432 RON/acţiune, menţinut în mare măsură în cea de-a doua parte a şedinţei. Valoarea totală a rulajului sub simbolul SNP s-a ridicat ieri la 4,6 milioane RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb