BVB Scad indicii bursieri

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 iulie 2006

În cadrul şedinţei de ieri au fost înregistrate scăderi semnificative în sectorul SIF. Toţi indicii bursieri au închis şedinţa pe minus, iar cel mai mult s-a depreciat indicele care urmăreşte evoluţia preţurilor la care se tranzacţionează acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare, BET-FI, care a pierdut -3,94%. Indicele care reflectă evoluţia preţurilor tuturor acţiunilor cotate, BET-C, a scăzut cu -0,46%, iar BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a pierdut -0,25%.

Silviu Turc de la SSIF "Broker", susţine că scăderea bursei din şedinţa de ieri are legătură cu faptul că şi bursele externe precum cea din Polonia şi Ungaria au scăzut. Spre deosebire de acesta, Silviu Antonescu de la SSIF "Harinvest" consideră că bursa noastră este mică, puţin lichidă, şi nu poate fi influenţată de bursele externe decât într-un procent foarte mic. Domnia sa este de părere că scăderea de ieri a fost normală şi că, zilele acestea, ne mai putem aştepta la asemenea retrageri ale pieţei. În ceea ce priveşte deprecierea titlurilor SIF, Silviu Antonescu apreciază că, după creşterile înregistrate, o corecţie ca cea de ieri este binevenită.

Volumul total al tranzacţiilor a crescut cu 40% faţă de şedinţa precedentă, ajungând la peste 33,5 milionane RON, iar volumul tranzacţionat a crescut cu 15%. Cea mai mare valoare tranzacţionată a fost realizată cu titluri SIF 5 "Oltenia" (8,5 milioane RON). Cotaţia acţiunilor a variat destul de mult între 1,95 si 2,40 RON/acţiune, iar cel mai mare pachet de acţiuni (100.000) a fost transferat la preţul de 2,3 RON/acţiune. Locul secund în topul celor mai mari valori tranzacţionate a fost ocupat de SIF 2 "Moldova". De la deschiderea şedinţei, cotaţia titlurilor SIF 2 a crescut atingând maximul de 2,01 RON/acţiune. Apoi cursul a scăzut în trepte spre finalul sesiunii până la valoarea minimă de 1,88 RON/acţiune. La fel s-a întâmplat şi cu acţiunile SIF 3 "Transilvania" a căror cotaţie a crescut de la începutul şedinţei până la un maxim de 2,07 RON/acţiune, iar apoi a scăzut spre final.

Cu acţiunile "Rompetrol Rafinare Constanţa" (RRC) s-a realizat din nou cel mai mare volum transferat, adică 34% din total. Titlurile RRC au înregistrat, ieri, şi cea mai mare apreciere a cotaţiei (+2,94%) ajungând până la 0,079 RON/acţiune. În opinia lui Silviu Turc de la "SSIF Broker", acţiunile RRC mai au încă potenţial pentru a creşte pe termen scurt.

SIF 5 "Oltenia"

După ce în ultima perioadă au crescut cu aproximativ 30%, toate acţiunile SIF au suferit ieri deprecieri ale cotaţiilor. Cel mai mult au pierdut titlurile SIF 5 "Oltenia" (-4,60%), cu care s-a realizat ieri şi cea mai mare valoare a tranzacţiilor. Acestea au fost urmate de SIF 2 "Moldova" cu -4,57%, SIF 3 "Transilvania" cu -4,37%, SIF 4 "Muntenia" cu -3,5% si SIF 1 "Banat" cu -2,7%

Silviu Turc consideră că investitorii care deţin titluri SIF au câştigat destul de mult în perioada în care acestea au crescut şi acum au ales să vândă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb