BVB Scăderi în prima şedinţă de tranzacţionare a anului la BVB

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 ianuarie

Scăderi în prima şedinţă de tranzacţionare a anului la BVB

Schimburi de numai 38,9 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi, în prima şedinţă de tranzacţionare a anului, în ton cu declinul pieţelor europene. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 0,72%, la 2.867 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un recul de 0,85%, până la 1.111 puncte.

Valoarea tranzacţiilor s-a ridicat la numai 38,9 milioane de lei, cu mult sub media zilnică a anului trecut, de circa 155 milioane lei, în condiţiile în care nu a fost realizat niciun schimb de tip "deal". În 2023, media a fost puternic trasă în sus de listarea Hidroelectrica, în urma cele mai mari oferte publice din istoria bursei noastre.

În piaţa "regular", topul valorii tranzacţiilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de şapte milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în scădere cu 1,48%, la preţul unitar de 23,9 lei.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat acţiunile Hidroelectrica (H2O), ce au stagnat, la preţul de 128 lei, în condiţiile unor schimburi de patru milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,31%, până la preţul de 0,567 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,2 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 3,1 milioane lei, acţiunile FP încheind ziua în scădere cu 1,34%, la preţul de 0,516 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un recul de 0,91%, la 15.231 de puncte, în vreme ce indicele BET-FI, al SIF-urilor plus FP, a coborât cu 0,06%, până la 59.276 puncte. Indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut un avans de 0,07%, la 983 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."UCM Reşiţa" (UCM): +14,12%

2. "Electrocontact" (ECT): +10,75%

3. "Electroargeş" (ELGS): +6,78%

4. "Ropharma" (RPH): +5,00%

5. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +2,96%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -8,80%

2. "Compa" (CMP): -4,02%

3. "Electrica" (EL): -2,96%

4. "IAR Braşov" (IARV): -2,90%

5. "Promateris" (PPL): -2,11%

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. UCM e 2 zile campioana la +%?

    Cu active vandute si datorii uriase.. 

    1. Pentru ca Hidroelectrica.

      Nici o legatura cu Hidroelectrica care doar a cumparat unicul activ din UCM care mai producea ceva. One time transaction. In rest a ramas praful din UCM

      UCM de ceva timp trebuia delistata - are datorii uriase neacoperite... ASF, Hanga si Tanase isi bat joc de oameni! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb