BVB şi RASDAQ Acţiunile Electrica au revenit la preţul de listare

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 1 august 2014

Acţiunile Electrica au revenit la preţul de listare

Acţiunile Electrica (EL) au închis ieri în scădere uşoară, la preţul de 11 lei/acţiune, acelaşi la care compania s-a listat pe bursă în urmă cu patru săptămâni, pe o piaţă care a coborât în luna iulie cu 1,2%.

Titlurile Electrica au terminat ultima şedinţă din iulie în declin cu 0,1%, pe un rulaj de 865.635 lei, în timp ce lichiditatea şedinţei s-a ridicat la 27,13 milioane de lei (6,16 milioane de euro), aproximativ la jumătate faţă de media lunii.

Indicele de referinţă BET Plus a scăzut cu 1,2% în iulie, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a coborât cu 1,35%, în timp ce valoarea tranzacţiilor de pe bursă a scăzut semnificativ în a doua jumătate a lunii iulie, în care şi interesul investitorilor pentru acţiuni ale Electrica a fost mai redus.

BET Plus a scăzut joi cu 0,1%, iar BET a înregistrat un declin de 0,2% în ultima şedinţă a lunii. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni de pe piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi acţiunilor companiilor străine.

Cele mai lichide acţiuni au fost joi cele ale Fondului Proprietatea (FP), în urcare cu 1%, pe tranzacţii reprezentând circa o treime din rulajul pieţei. Investitorii au derulat tranzacţii de 5,94 milioane de lei cu titluri ale Fondului, la care se adaugă două transferuri de tip deal însumând 3,17 milioane de lei.

Acţiunile Electrica au închis în declin cu 0,1%, la 11 lei, după ce au terminat şedinţa precedentă în urcare cu 0,82%, la 11,01 lei/acţiune, peste pragul de listare pentru prima dată începând din 9 iulie.

Electrica a debutat pe bursă vineri, 4 iulie, după cea mai mare ofertă publică derulată vreodată pe piaţa românească, prin care compania a atras 1,95 miliarde lei (444 milioane euro) transferând către investitorii privaţi participaţia majoritară.

Perioada de stabilizare a acţiunilor Electrica, în care unii brokeri din consorţiul care a intermediat listarea pot interveni în piaţă cumpărând acţiuni sau certificate globale de depozit (GDR-uri) cu o parte din banii atraşi în ofertă, pentru a opri scăderea preţului, se încheie vineri, 1 august.

Lichiditate semnificativă au consemnat şi acţiunile OMV Petrom (SNP), cu 2,6 milioane de lei, susţinută de un transfer deal de 1,9 milioane de lei, şi SIF Banat Crişana (SIF1) - 2,2 milioane de lei, peste jumătate din sumă printr-un schimb de tip deal.

Acţiunile Erste Bank (EBS) au închis în urcare cu 1%, pe o lichiditate de 1,37 milioane de lei. Ttlurile se află încă în scădere cu 15,3% faţă de cotaţia din închiderea şedinţei din 3 iulie, de 102,25 lei/acţiune, când banca a anunţat prima dată că estimează pierderi nete de până la 1,6 miliarde de euro în acest an din cauza provizioanelor din Ungaria şi România.

Erste Bank a raportat pentru trimestrul al doilea o pierdere de 1,03 miliarde de euro, cea mai mare din aproape trei ani, comparativ cu profit de 125,5 milioane de euro cu un an în urmă, potrivit Bloomberg. Rezultatul a fost, însă, mai bun decât estimarea pentru un rezultat negativ de 1,12 miliarde de euro a celor 20 de analişti consultaţi într-un sondaj publicat de bancă pe site-ul propriu.

Pe ansamblul primului semestru, provizioanele şi reducerea fondului comercial pe România au dus Erste Bank pe o pierdere semestrială record de 930 de milioane de euro, influenţa negativă din partea portofoliului BCR urmând să se manifeste şi în a doua parte a anului, când se urmăreşte reducerea cu 25% a creditelor neperformante, a anunţat, joi, grupul bancar austriac.

Erste estimează o pierdere pe întregul an de 1,4-1,6 miliarde euro, în condiţiile unor costuri de risc de 2,1-2,4 miliarde euro.

BET FI, indice compus din acţiunile SIF-urilor şi Fondul Proprietatea, a închis în urcare cu 0,3%, în timp ce BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,3%.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,2%, iar BET BK a stagnat.

Indicele BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Principalele acţiuni europene au închis joi în scădere, după ce Adidas a raportat rezultate financiare mai slabe decât anticipau analiştii, iar banca portugheză Banco Espirito Santo s-a prăbuşit cu 39%, în urma raportării unor provizioane de 4,3 miliarde de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb