BVB şi RASDAQ Acţiunile Fondului Proprietatea se menţin la maximul ultimilor doi ani

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 martie 2013

Acţiunile Fondului Proprietatea se menţin la maximul ultimilor doi ani

Bursa de la Bucureşti a stagnat, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au recuperat pe final scăderea uşoară din timpul zilei şi au reuşit să revină la nivelul maxim al ultimilor doi ani, pe care l-au atins miercuri.

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară, cu 0,2%, însă după prima oră de tranzacţionare a revenit foarte uşor pe verde. Ulterior, până la închiderea şedinţei, indicele general al Bursei, BET-C, a fluctuat în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Volumele de tranzacţionare au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, iar atenţia investitorilor a fost axată pe titlurile SIF-urilor, OMV Petrom, BRD, precum şi pe acţiunile Fondului Proprietatea. Pe piaţa principală, rulaje de peste 50.000 de lei au înregistrat acţiunile emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

"Chiar dacă există şi zile de relaxare, precum cea de astăzi (joi - n.r.), piaţa continuă să înregistreze o evoluţie pozitivă. Investorii rămân axaţi pe blue-chip-uri şi din această cauză vedem în fiecare zi că lichiditatea pieţei este grupată doar pe câteva acţiuni cheie. Cred că putem considera normală această situaţie în condiţiile în care investitorii nerezidenţi nu au o ofertă foarte bogată atunci când vor să cumpere pachete mari de acţiuni, iar investitorii locali în cea mai mare parte au un caracter speculativ şi se îndreaptă doar către anumite companii", a declarat directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, citat de Mediafax.

Titlurile Fondului Proprietatea au debutat la preţul de 0,62 lei, similar ultimei cotaţii de miercuri, când au încheiat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Totuşi, după prima jumătate de oră de tranzacţionare, preţul a scăzut cu aproximativ 0,6% şi a revenit la 0,62 lei în ultimele minute de tranzacţionare. Volumele de acţiuni transferate au fost de trei ori mai reduse decât în ziua precedentă şi au cumulat doar 6,5 milioane lei.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,6%, menţinându-se la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani. Un nivel mai ridicat al indicelui BET-FI a fost înregistrat pe 3 mai 2010.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere nesemnificativă, cu 0,11%, iar indicele BET-XT cu 0,34% peste ziua precedentă. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în func-ţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a plasat cu 0,27% mai sus decât miercuri.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,4%, influenţat de acţiunile Transelectrica (TEL) şi Transgaz (TGN), care au coborât uşor, cu 0,36% şi, respectiv, cu 0,43%. Cele două acţiuni au o pondere cumulată de 47,7% în calculul indicelui BET-NG.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 30,8 milioane lei (7 milioane euro), valoare de cinci ori sub şedinţa anterioară, când deal-uri din titlurile Fondului Proprietatea şi acţiunile OMV Petrom au propulsat lichiditatea pieţei la maximul ultimelor patru luni, res-pectiv la 164,8 milioane lei (37,8 milioane euro).

Aproape 70% din rulajul de joi a fost asigurat de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (6,5 milioane lei) şi deal-uri cu 0,9% din acţiunile SIF Moldova (7,2 milioane lei), cu 0,79% din titlurile SIF Banat-Crişana (5,9 milioane lei) şi cu acţiuni Transgaz (1,6 milioane lei).

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Moldova au consemnat un rulaj de 1,8 milioane lei, iar transferurile cu titlurile Transgaz au însumat doar 18.000 de lei.

"Cred că vom vedea o accelerare a efervescenţei investitorilor în perioa-da următoare şi la un număr din ce în ce mai mare de deal-uri în condiţiile apropierii adunărilor generale ale acţionarilor şi a datelor de înregistrare pentru dividende. Bineînţeles că evenimentele enumerate vor trezi un interes şi mai mare în piaţă, mai ales pentru speculatori. Un alt catalizator pentru interesul în creştere va fi dat de alegerile noilor membri în consiliile de administraţie la SIF-uri", a mai spus brokerul.

Tranzacţiile de pe piaţa Rasdaq au cumulat 266.000 de lei, valoare cu mult sub ziua anterioară, când trei deal-uri cu acţiuni Electrocarbon (3,7 milioane lei) au dus lichiditatea la 3,9 milioane lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb