BVB si RASDAQ Bursa a închis în urcare, susţinută de Fondul Proprietatea, Romgaz şi BRD

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 ianuarie 2015

Bursa a închis în urcare, susţinută de Fondul Proprietatea, Romgaz şi BRD

Aproape toate acţiunile lichide au închis vineri în urcare, într-o piaţă care a terminat şedinţa în teritoriu pozitiv, susţinută de avansul cotaţiilor Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,7%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a avansat cu 0,8%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Cei doi indici au revenit în partea a doua a zilei, după ce au deschis şedinţa în urcare cu aproximativ 1%, dar până la mijlocul şedinţei au trecut pe stagnare.

Valoarea tranzacţiilor perfectate s-a situat la 39 milioane de lei (8,7 milioane de euro).

Acţiunile Fondul Proprietatea au înregistrat cel mai ridicat rulaj, de 12,4 milioane de lei, inclusiv printr-un transfer de 3,4 milioane de lei pe segmentul deal al pieţei. Cotaţia Fondul Proprietatea a crescut cu 0,7%, prima evoluţie pozitivă după cinci şedinţe de scădere.

Rulaje ridicate au consemnat şi acţiunile din sectorul bancar, dar şi cele ale companiilor din energie.

Astfel, schimburile cu titluri BRD - Groupe Societe Generale (BRD) s-au ridicat la 3,6 milioane de lei, inclusiv printr-un transfer de tip deal de 936.000 de lei, în timp ce rulajul acţiunilor Banca Transilvania (TLV) a totalizat 3 milioane de lei, din care un transfer deal de 370.000 de lei.

Acţiunile BRD au crescut cu 2,2%, iar ale Băncii Transilvania au avansat cu 0,4%, după ce au pierdut 3,4% din valoare joi, în contextul aprecierii puternice a francului elveţian.

Banca Transilvania a semnat la începutul lunii decembrie un contract pentru preluarea Volksbank România, instituţie de credit cu un portofoliu semnificativ de împrumuturi acordate în franci elveţieni. Decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci pe euro, impus în 2011, a avut joi ca efect aprecierea monedei elveţiene cu până la 41% pe pieţele externe, în timp ce cursul francului anunţat de Banca Naţională a României a urcat cu 15,7%, la nivelul record de 4,3287 lei/franc, iar vineri a continuat să crească şi a stabilit un nou maxim, la 4,4228 lei/franc.

Titlurile BRD nu au variat semnificativ pe parcursul şedinţei de joi, când au închis în urcare cu 0,1%.

În sectorul energetic, indicele BET NG a crescut cu 0,7%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 0,2%.

Romgaz (SNG) şi Transelectrica (TEL) au înregistrat cel mai ridicat rulaj între acţiunile din energie, de câte 5,3 milioane de lei. Lichiditatea pe titlurile Transelectrica include şi două transferuri de pe segmentul deal al bursei. Acţiunile Romgaz au urcat cu 0,7%, iar cele Transelectrica cu 1,4%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), compania cu cea mai ridicată pondere în principalii indici ai pieţei, au stagnat, în timp ce titlurile Electrica (EL) au urcat cu 2,1%, potrivit Mediafax

Pe segmentul deal al bursei a avut loc şi un transfer cu acţiuni Impact (IMP) de 1,4 milioane de lei.

Indicele BET XT a urcat cu 0,6%, iar BET BK cu 0,3%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb