BVB si RASDAQ Bursa a închis săptămâna în scădere, în linie cu bursele regionale şi europene

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 octombrie 2014

Bursa a închis săptămâna în scădere, în linie cu bursele regionale şi europene

Bursa de la Bucureşti a închis vineri pe o scădere în linie cu pieţele europene, dar mai adâncă decât în cazul burselor de la Budapesta, Varşovia sau Praga, la finalul unei săptămâni care promitea la debut o creştere a cotaţiilor, pe suportul unui proiect de lege privind bursa, publicat de Guvern.

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au scăzut cu peste 1,6%, căderea fiind observată încă de la debutul şedinţei, când au afişat scăderi de 1,07%, respectiv 1,13%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine. SIF-urile nu sunt incluse nici în componenţa BET.

În ciuda scăderilor de preţuri, valoarea transferurilor a fost mai ridicată decât în precedentele şedinţe, atingând 47 de milioane lei, din care aproape 45 milioane lei din tranzacţii cu acţiuni. Valori de transfer de peste 1 milion de lei au fost consemnate de titlurile a 12 emitenţi, care au totalizat un rulaj de peste 40 de milioane lei.

Cea mai lichidă acţiune a rămas Fondul Proprietatea, pentru care s-au operat tranzacţii numai în piaţa regular de peste 10,6 milioane lei. Titlurile FP au pierdut însă 1,5% la nivelul preţului, în ciuda faptului că societatea are un nou program de răscumpărare a propriilor acţiuni.

Pe poziţia secundă ca rulaj s-au plasat titlurile OMV Petrom (SNP), deşi au coborât cu 2,2%, după o scădere de 0,02% în şedinţa de joi. Transferurile cu acţiunile companiei petroliere au însumat 8,1 milioane lei.

Titlurile companiilor energetice au consemnat cea mai abruptă scădere, de 1,73%, faţă de zilele precedente când au avut corecţii mai mici decât restul pieţei, potrivit Mediafax. Societăţile de la această categorie au avut totuşi o bună prezenţă în piaţă, cu valori de tranzacţionare de aproape 5 milioane lei pentru Transgaz, 3 milioane lei pentru Romgaz şi 2,6 milioane lei pentru Electrica.

Indicele BET-Fi a pierdut vineri 1,51%, cea mai mare scădere fiind înregistrată de SIF Transilvania, cu 3,37%, acţiune care are şi cel mai mic preţ de tranzacţionare, de 0,2778 lei.

Acţiunile SIF-urilor au consemnat în a doua şedinţă a săptămânii, când s-a publicat proiectul de lege elaborat de Ministerul Finanţelor privind piaţa de capital, creşteri între 2,6% în cazul SIF Muntenia (SIF4) şi 5,6% în cel al SIF Moldova (SIF2). SIF Moldova a avut cel mai mare rulaj, cu 3,8 milioane de lei, în timp ce SIF Muntenia a generat cea mai redusă lichiditate, de 586.700 lei.

Proiectul de lege al Ministerului Finanţelor Publice prevede ca pragul maxim pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri, în prezent de 5%, să fie eliminat, dar şi ca plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă, printre care şi BVB, să crească de la 5% la 20%.

Deşi proiectul de lege trebuia să fie un element cu efect pozitiv asupra acţiunilor SIF-urilor, faptul că acesta trebuie să treacă printr-un proces, posibil de lungă durată, prin Parlament a mai tăiat din elanul investitorilor, mulţi dintre aceştia interpretând acţiunea Guvernului ca având o tentă electorală. În aceste condiţii, începând de miercuri, SIF-urile au intrat pe corecţie, investitorii preferând să marcheze profiturile.

SIF Banat Crişana rămâne cea mai tranzacţionată dintre cele cinci SIF, pe fondul unor tranzacţii speciale, care vineri au însumat 2,8 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb