BVB şi RASDAQ Bursa a scăzut cu aproape 2%, în linie cu pieţele internaţionale

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 septembrie 2012

Bursa a scăzut cu aproape 2%, în linie cu pieţele internaţionale

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 1,87%, într-o piaţă în care corecţiile de pe bursele externe i-au determinat pe cumpărători să fie mai reticenţi şi vânzătorii au fost nevoiţi să ducă preţurile vizibil, deşi ordinele plasate au vizat volume reduse de acţiuni.

Majoritatea investitorilor au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că piaţa a debutat în stagnare, deşi bursele externe au fost pe roşu. După primele 20 de minute, bursa locală s-a aliniat la traiectoria pieţelor europene şi a scăzut uşor. Totuşi, volumele de tranzacţionare au fost reduse, iar pe partea de vânzare ordinele plasate au fost mai mari decât cele de cumpărare.

După ora 13:00, unii dintre vânzători au fost nevoiţi să ducă preţurile mai jos în cazul unora dintre cele mai lichide acţiuni, încercând să îşi găsească contraparte. Astfel, orice ordin puţin mai mare de vânzare ducea preţurile vizibil în jos. Punctul minim al zilei a fost atins în jurul orei 15:20, când indicele general BET-C era cu aproape 2% sub nivelul de vineri.

"S-a tranzacţionat cam haotic şi pe volume modeste. Sunt volume foarte mici şi piaţa se corelează cu scăderile de afară. În plus, deoarece pe piaţa noastră spread-ul (dintre preţurile din ordinele de cumpărare şi cele de vânzare - n.r) este des-tul de mare, preţurile scad mai mult decât se întâmplă pe bursele din regiune", a afirmat un broker, citat de Mediafax.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,95%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 2,09% sub nivelul de vineri. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii aus-triece Erste (EBS), a încheiat în scădere cu 1,79% sub şedinţa precedentă, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,57%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a consemnat un recul de 2,36%. Acţiunile SIF-urilor au înregistrat corecţii de 0,93% - 3,33%, iar titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 2,5%.

Volumele de tranzacţionare au continuat să fie reduse, iar lichiditatea totală a fost salvată de trei deal-uri realizate în jurul orei 10:45, cu acţiuni Fondul Proprietatea (1,7 milioane lei), BRD (1,1 milioane lei) şi OMV Petrom (642.000 de lei).

Tranzacţiile negociate cu aceste titluri au asigurat aproape o treime din rulajul de 11,3 milioane lei (2,5 milioane euro). Lichiditatea este cu mult sub cea de vineri, când un deal cu 1,26% din acţiunile Fondului Proprietatea, de 93,6 milioane lei (20,7 milioane euro), a propulsat lichiditatea pieţei la 105,6 milioane lei (23,4 milioane euro).

Deal-ul de luni cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la un preţ cu 0,56% sub închiderea de vineri, iar pe piaţa principală cotaţia a scăzut cu 2,5%, la 0,5265 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat aproape 1,5 milioane lei.

Tranzacţia negociată cu titlurile BRD a fost efectuată la 7,75 lei, cu 0,65% peste nivelul şedinţei precedente, în timp ce deal-ul cu acţiunile OMV Petrom a fost încheiat la 0,406 lei, cotaţie cu 0,59% sub şedinţa anterioară. Acţiunile BRD au scăzut pe piaţa principală cu 2,6% şi au ajuns la 7,5 lei, iar titlurile OMV Petrom au coborât cu 2,96%, la 0,3963 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 196.000 de lei, valoare cu 29% sub rulajul de vineri, de 277.000 de lei.

Acţiunile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 62.000 de lei, iar preţul a stagnat la 0,0681 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb