Bursa a scăzut şi ieri, cu 1,39%, pentru a noua şedinţă consecutiv şi a înregistrat un nou nivel minim al ultimelor şapte săptămâni, într-o piaţă în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat două treimi din lichiditate.
Un nivel mai redus decât cel de ieri a fost înregistrat de indicele general BET-C la 5 octombrie.
Piaţa a fost pe creştere în prima parte a zilei, revenind uşor după opt şedinţe consecutive de scădere, în care a coborât cu 5,7%. Bursa s-a menţinut pe un uşor verde până în jurul orei 15:00, când s-a întors în teritoriu negativ, odată cu plasarea unor noi ordine de vânzare în piaţă.
Mişcările au venit, în majoritatea cazurilor în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de acţiuni. Rulajul pieţei acţiunilor, de 22,5 milioane lei (5,1 milioane euro), a fost de peste două ori mai mare decât valoarea cumulată a transferurilor de miercuri, de doar 10,8 milioane lei (2,5 milioane euro).
"Piaţa vine după o perioadă de volatilitate crescută, în care au apărut aproape simultan veşti cu privire la pragul de la SIF-uri, extinderea problemelor cu datoriile suverane", a declarat Gabriel Morariu, broker la BT Securities, citat de Mediafax, adăugând: "Investitorii au tranzacţionat mai mult pe baza ştirilor din piaţă, care erau contrare de multe ori, şi mai puţin pe baza raportărilor financiare şi a indicatorilor financiari ai societăţilor respective. Odată cu ziua liberă din SUA, cu ocazia Zilei Recunoştiinţei, precum şi cu lipsa altor declaraţii sau discuţii cu privire la SIF-uri, majoritatea acţiunilor au revenit la rulaje mici".
Domnia sa crede că investitorii vor viza din nou acţiunile SIF-urilor, dacă deputaţii vor dezbate săptămâ-na viitoare proiectul legislativ de creştere a pragului la SIF-uri sau vor face noi promisiuni pe acest subiect. Iniţiativa a fost şi pe ordinea de zi a şedinţelor de plen de luni şi marţi din Camera Deputaţilor, însă nu a fost discutată.
"Teoretic, volumele pe SIF-uri vor creşte, deşi discuţiile cu ridicarea pragului nu mai au un impact la fel de mare precum aveau anii trecuţi", a afirmat brokerul.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni în funcţie de lichiditate, era în scădere cu 0,88%, în timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 2,11% sub nivelul şedinţei precedente.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în coborâre cu 1,36%.
Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a consemnat o scădere de 0,86%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.
Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai tranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 14,8 milioane lei, şi au acoperit 66% din rulaj. Cel mai recent transfer cu aceste acţiuni a fost realizat la 0,428 lei, preţ în scădere cu 2,73%. Preţul s-a apropiat, astfel, de cotaţia minimă înregistrată de acţiunile FP de la listarea la Bursă, de 0,4234 lei/titlu. Preţul minim a fost atins în şedinţa din 4 octombrie.
Rulaje de peste 1 milion de lei au mai înregistrat titlurile SIF Transilvania (1,6 milioane lei) şi SIF Oltenia (1,2 milioane lei). Cotaţia acţiunilor SIF Transilvania a scăzut cu 0,91%, la 0,545 lei, iar titlurile SIF Oltenia au coborât cu 0,84%, la 1,066 lei.
Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) şi BRD (BRD) au fost printre puţinele titluri din piaţă care au încheiat pe creştere, cu 2,97% şi, res-pectiv, cu 0,88%. Cele două titluri au avut rulaje apropiate, de 408.000 de lei şi, respectiv, de 277.000 de lei.
Pe piaţa produselor structurate, investitorii au realizat operaţiuni de 3,5 milioane lei (810.000 de euro), astfel că lichiditatea totală a BVB a fost de 26,2 milioane lei (6 milioane euro).
Rulajul pe piaţa Rasdaq a scăzut ieri cu 40%, la 170.000 de lei, de la 281.000 de lei în şedinţa precedentă.
Titlurile Prospecţiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de doar 35.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,31%, la 0,1727 lei.
La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, deşi la mijlocul şedinţei au fost în creştere cu peste 1%.