Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,3%, într-o piaţă în care corecţiile de pe bursele externe au determinat o serie de marcări de profituri, după cinci şedinţe în care bursa a crescut cu aproape 2,7%, însă lichiditatea a fost redusă şi salvată de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Astfel, raportat nivelul de la finalul lunii septembrie, indicele general al Bursei, BET-C, este cu 2,8% mai sus şi, totodată, cu 2,6% peste finalul anului trecut.
Totodată, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 4,22% în această lună, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi acţiunilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 2,2%. Comparativ cu nivelurile de anul trecut, indicele BET este pe plus cu 13,54%, iar BET-FI are un câştig de 24,13%.
În prima zi a săptămânii, volumele de tranzacţionare au fost reduse, în următoarele şedinţe rulajele au început să crească, pentru ca vineri să revină la un nivel redus. Odată cu scăderea volumelor de tranzacţionare, cele mai multe acţiuni au înregistrat corecţii uşoare, după creşterile din zilele precedente.
"Pentru moment, o bună parte a ştirilor pozitive locale au fost asimilate de piaţă, ajutată şi de o perioadă de calm pe pieţele externe. Din păcate, rezultatele anunţate de unele companii americane nu au fost tocmai în linie cu aşteptările şi au generat corecţii pe burse, situaţie care s-a transmis şi către piaţa noastră. Astfel, momentul a reprezentat pentru investitori un îndemn la marcarea profiturilor. Aces-te corecţii pe volume reduse pot arăta şi că la vânzare sunt speculatori locali", a declarat Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction, citat de Mediafax.
La închiderea şedinţei, indicele BET era în scădere cu 0,47%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,6% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,52%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a încheiat cu 0,69% sub ziua anterioară.
Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 0,89%.
Lichiditatea pieţei acţiunilor, de 15,3 milioane lei (3,3 milioane euro), a fost cu aproape 30% sub cea din şedinţa anterioară, de 21,4 milioane lei (4,7 milioane euro). Rulajul de vineri a fost salvat de acţiunile Fondului Proprietatea, cu care au fost realizate transferuri de 6,5 milioane lei.
Cea mai recentă operaţiune cu aceste acţiuni a fost efectuată la 0,527 lei, preţ în scădere cu 0,57%.
Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au scăzut cu 0,65%, la 0,608 lei, după ce în precedentele patru şedinţe au urcat 9,3%. Corecţia uşoară a venit pe al patrulea rulaj din piaţă, de 1 milion de lei.
Evoluţia din zilele anterioare a fost determinată de publicarea situaţiei lunare a profitului şi activului. SIF Transilvania este cea mai profitabilă dintre cele cinci SIF-uri după primele nouă luni, cu un câştig de 196 milioane lei (44,2 milioane euro), şi se apropie astfel de câştigul net de 207 milioane lei (49 milioane euro) de anul trecut, când a vândut acţiunile BCR către Erste (EBS).
În ultima oră a fost realizat şi un deal cu acţiuni BRD, de aproape 1,2 milioane lei, la un preţ cu 0,32% pes-te ultima cotaţie de joi. Pe piaţa principală, aceste titluri au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%, la 7,9 lei, pe un rulaj de 1 milion de lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 154.000 de lei, valoare cu 56% peste rulajul de joi, de 99.000 de lei. Titlurile firmei de construcţii Cominco (COBS) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 54.000 de lei, iar preţul a coborât cu 8,05%, la 0,4 lei.