Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere cu 0,64%, susţinută marginal de evoluţia burselor internaţionale, însă într-o piaţă apatică şi în care lichiditatea a fost salvată din nou de deal-uri cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP).
Majoritatea acţiunilor de la BVB au evoluat incert în prima parte a şedinţei, în condiţiile în care bursele vest-europene au continuat să scadă uşor, prefigurând o nouă zi de corecţii. Totuşi, cu puţin înaintea orei 14:00, pieţele mature au trecut pe verde, iar mişcarea a determinat şi stabilizarea cotaţiilor de la BVB peste nivelurile de miercuri.
Pieţele europene au trecut pe verde imediat după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că instituţia este pregătită să ia toate măsurile pentru a proteja euro, indicând că banca este pregătită să intervină pentru reducerea costurilor de împrumut aflate la niveluri nesustenabile în cazul unor ţări.
"Declaraţiile lui Mario Draghi au venit la momentul potrivit dacă ţinem cont că începutul de săptămână nu a fost unul tocmai bun atât pentru bursele internaţionale, cât şi pentru cursul euro/dolar. Nu trebuie uitat că astăzi (joi - n.r.) este o zi importantă din punct de vedere al raportărilor financiare pentru o serie de companii importante din Europa, iar o parte din cele care au raportat înaintea discursului lui Draghi nu au reuşit să atingă estimările analiştilor", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank, citat de Mediafax.
La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,96%, iar indicele extins al Bursei BET-XT avansa cu 0,88%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
"Bursa de la Bucureşti a preluat şi ea trendul pozitiv al burselor externe, dar din păcate volumele nu susţin această mişcare. Bursa a reuşit cu greu în ultima perioadă să depăşeas-că rulaje de două milioane de euro, excluzând aici tranzacţiile deal şi transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea. Investitorii cu siguranţă aşteaptă măsuri mai clare la nivel internaţional înainte de a reintra în piaţă. Până când aceste măsuri vor apărea investitorii vor fi atraşi doar de acţiunile care pot oferi câştiguri rapide într-un termen scurt", a afirmat traderul.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,78%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% peste închiderea de miercuri.
Noul indice al BVB, BET-BK, a avansat cu 0,86%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 69,2 milioane lei (14,9 milioane euro), valoare cu 11% sub rulajul şedinţei precedente, de 78,2 milioane lei (16,8 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 77% de trei deal-uri cu aproape 0,92% din acţiunile Fondului Proprietatea (59,9 milioane lei).
Tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea au continuat şi joi, în a doua parte a şedinţei fiind cedat un pachet de titluri reprezentând 0,83% din capitalul social al FP, pentru 54,9 milioane lei (11,9 milioane euro). Anterior, a mai fost realizat un deal cu titluri FP, pentru 1,3 milioane lei (300.000 de euro). Astfel, acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat 81% din lichiditatea pieţei.
Deal-urile nu au influenţat preţul din piaţa principală, astfel că acţiunile au încheiat ziua la 0,48 lei, pe un rulaj de aproape 2,7 milioane lei.
Acţiunile Oltchim (OLT) au încheiat în urcare cu 6,57%, susţinute de investitorii care au ridicat preţul după ce Ziarul Financiar a scris că anunţul de privatizare a combinatului va fi publicat săptămâna viitoare. Transferurile cu aceste titluri au cumulat 279.000 de lei.
Titlurile combinatului au urcat accelerat şi în ultimele două şedinţe ale săptămânii precedente, când au avansat cu peste 23%, după ce premierul Victor Ponta a spus că privatizarea companiei va avea loc "lunile acestea". Ulterior, vineri, ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a anunţat că Oltchim a primit aprobarea guvernului pentru contractarea unui împrumut de 40 milioane euro, pentru capital de lucru care să-i permită funcţionarea la o capacitate de 65%-70% şi evitarea pierderilor.
Rulaje de peste 300.000 de lei au mai înregistrat doar acţiunile SIF Oltenia (5,7 milioane lei), Erste (1,6 milioane lei), SIF Transilvania (1,1 milioane lei) şi SIF Banat-Crişana (622.000 de lei).
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 58.000 de lei, valoare cu 13% sub lichiditatea de miercuri, de doar 67.000 de lei.
Titlurile firmei Perom Cluj-Napoca (PERO) au fost cele mai tranzacţionate, cu un rulaj de 12.000 de lei. Singurul transfer realizat cu aceste titluri a fost operat la 2 lei, preţ de patru ori sub cotaţia precedentă, de 8,03 lei. În ultimele 12 luni cu aceste acţiuni nu au mai fost realizate tranzacţii.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 3,2%, iar bursele din Europa Centrală şi de Est avansau cu până la 2,4%.
"Evoluţii ale pieţelor precum cea de azi nu au fost rare în ultima perioa-dă. Au existat momente în care ştirile negative au fost cele care dominau piaţa, apoi au apărut schimbări de viziune a investitorilor care au interpretat o ştire negativă într-un mod pozitiv deoarece creşte probabilitatea unei intervenţii din partea instituţiilor abilitate. După aceste momente de anticipare, a urmat dezamăgirea cauzată de lipsa unei intervenţii în pieţe", a conchis Niculae.