BVB ŞI RASDAQ Lichiditate la BVB de 3,1 milioane de euro

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 6 mai 2014

Lichiditate la BVB de 3,1 milioane de euro

Bursa de la Bucureşti a scăzut ieri cu 0,51%, în linie cu bursele externe, însă cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că mai mult de trei sferturi din rulajul de doar 14,1 milioane lei a fost asigurat de tranzacţiile cu câteva dintre acţiunile lichide.

Gabriel Aldea, Director General Adjunct SSIF Intercapital Invest, a declarat: "Toţi indicii BVB au închis şedinţa în scădere, cele mai însemnate corecţii fiind înregistrate de indicii BET-BK şi BET-FI. Indicele financiar revine astfel pe scădere, revenirile consemnate pe o parte dintre SIF-uri în a doua parte a săptămânii trecute neputând fi continuate şi în şedinţa de astăzi (n.r.ieri)".

Scăderile generalizate înregistrate în şedinţa de ieri au fost realizate pe fondul unei lichidităţi foarte reduse, susţine domnul Gabriel Aldea, valoarea tranzacţiilor fiind una dintre cele mai reduse din ultima perioadă. Domnia sa a adăugat: "Lichiditatea redusă de astăzi (n.r. ieri) poate fi pusă pe de o parte pe seama faptului că o parte dintre investitori nu s-au întors încă din minivacanţa de 1 mai, iar pe de altă parte pe seama unei stări de incertitudine şi expectativă a acestora. În lipsa unor informaţii de ordin intern importante, reperul investitorilor a fost reprezentat astăzi (n.r. ieri) de pieţele externe, scăderile consemnate de indicii europeni influenţând în mod negativ percepţia investitorilor locali".

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, susţine că indicii BVB au scăzut ieri în corelaţie cu pieţele internaţionale care au reacţionat la evoluţia evenimentelor din Ucraina. Brokerul ne-a spus: "Azi (n.r. ieri) s-a terminat şi oferta publică de preluare la Biofarm, tranzacţia constând în transferul a 18,7% din capitalul BIO către SIF Muntenia. Pe piaţă continuă să se manifeste apatia specifică perioadelor dominate de incertitudine şi cei mai mulţi investitorii par să adopte poziţii defensive".

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, indicii BET şi BET-FI erau în scădere cu 0,48% şi, respectiv, cu 1,08%. Indicele BET include cele mai lichide zece acţiuni, iar BET-FI reflectă evoluţia titlurilor celor cinci SIF-uri şi a acţiunilor Fondului Proprietatea (FP).

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,83%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,73%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,14% sub nivelul de vineri.

Indicele extins BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi titlurile Fondului Proprietatea, iar indicele BET-FI include doar acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile FP.

Investitorii au realizat operaţiuni de 14,1 milioane lei (3,1 milioane euro), de 2,5 ori mai puţin decât rulajul de vineri, de 35,1 milioane lei (7,9 milioane euro). Mai mult de trei sferturi din lichiditatea pieţei au reprezentat transferuri cu acţiunile Băncii Transilvania (2,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,6 milioane lei), SIF Oltenia (2,2 milioane lei), OMV Petrom (1,4 milioane lei) şi două deal-uri cu titluri BRD (1,6 milioane lei).

Restul acţiunilor au consemnat rulaje de sub 500.000 de lei.

Titlurile Băncii Transilvania au scăzut nesemnificativ, cu 0,06%, la 1,8 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,13%, la 0,759 lei.

După închiderea şedinţei, în sistemul Bursei au fost înregistrate rezultatele ofertei de preluare derulată de SIF Muntenia (SIF4) la Biofarm (BIO). Societatea de investiţii financiare a cumpărat 18,75% din acţiunile producătorului de medicamente, pentru 62,6 milioane lei (14,1 milioane euro), şi a ajuns să deţină 51,73% din titluri, informează Mediafax.

SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana acţionează concertat şi anterior ofertei deţineau 54,28% din acţiunile Biofarm, iar ASF a dispus lansarea unei oferte de preluare. Oferta a fost iniţiată de SIF Muntenia şi a vizat 45,72% din titlurile Biofarm. La finalul operaţiunii, cele două SIF-uri au ajuns să deţină cumulat 73,03% din acţiunile Biofarm.

Un pachet semnificativ este deţinut de SIF Moldova, care are 13,82% din titlurile producătorului de medicamente.

În urma înregistrării rezultatelor ofertei de la Biofarm, lichiditatea bursei a urcat la 76,7 milioane lei (aproape 17,3 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 830.000 de lei, faţă de 427.000 de lei în şedinţa precedentă.

Începând de ieri, şedinţa bursieră începe cu 15 minute mai devreme, respectiv de la ora 9:45, faţă de ora 10:00 anterior. Investitorii vor putea realiza astfel tranzacţii timp de 8 ore şi 15 minute, până la ora 18:00. În ultimele 10 minute ale şedinţei pot fi realizate operaţiuni la preţul stabilit la închidere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb