BVB ŞI RASDAQ Patru deal-uri cu 0,55% din titlurile SIF Oltenia

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 28 aprilie 2014

Patru deal-uri cu 0,55% din titlurile SIF Oltenia

Bursa de la Bucureşti a scăzut, vineri, cu 0,72%, într-o piaţă cu tranzacţii sporadice şi unde lichiditatea a fost salvată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi patru deal-uri realizate, în decurs de două minute, cu 0,55% din titlurile SIF Oltenia (SIF5).

Ion Milea, director general adjunct la Muntenia Global Invest, ne-a declarat: "Astăzi (n.r vineri) am avut o piaţă slabă, cu o lichiditate foarte scăzută. De asemenea, indicii bursieri au înregistrat scăderi. Consider că, în acest moment, se simte foarte mult situaţia tensionată din Ucraina, care pare că nu se mai rezolvă. Din păcate, atât piaţa din România, cât şi pieţele externe, au scăzut pe fondul acestor tensiuni, toţi indicii bursieri externi fiind pe minus.

Astăzi (n.r vineri) am observat o scădere generalizată a titlurilor lichide, iar aici punctez titlurile Băncii Transilvania, care au înregistrat volume mici de tranzacţionare. De când Bank of Cyprus şi-a vândut deţinerile la BT, se pare că investitorii nu par să mai fie interesaţi de titlurile TLV".

Domnia sa consideră că o companie care a acordat, şi nu mai acordă dividende, aşa cum s-a întamplat în cazul SIF-urilor, devine foarte puţin atractivă pentru investitori. "Dacă nu vor fi evenimente importante pe SIF-uri, atunci probabil acestea îşi vor continua trendul negativ. Vineri am înregistrat o lichiditate foarte scăzută pe SIF-uri, în ton cu rezultatele din ultima vreme", ne-a mai spus domnul Milea.

Piaţa a fost "pe roşu" încă de la deschidere, însă cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, astfel că rulajele au fost foarte reduse în cazul majorităţii acţiunilor. Pe piaţa principală, tranzacţii de peste 500.000 de lei au consemnat acţiuni emise de 7 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Brokerul Vlad Vasilescu de la Transilvania Capital ne-a declarat: "Piaţa locală urmează în mare parte evoluţiile externe în această perioadă. Cred că volumele reduse vin şi pe fondul aşteptării rezultatelor AGA, dar mă aştept ca acest nivel de activitate să persiste până la începutul sezonul raportărilor pentru primul trimestru. Pe fondul unor date pozitive pe pieţele dezvoltate, cred că evolutia viitoare a pieţei va depinde de intensificarea conflictului din Ucraina. În privinţa deal-urilor, în cazul SIF5 este posibil să fie vorba de o ajustare a deţinerilor peste pragul de 5%".

În total, puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de 24,9 milioane lei (aproape 5,6 milioane euro), cu puţin sub rulajul de joi, de 26 milioane lei (5,8 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de vineri provine din transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea (9,7 milioane lei) şi patru deal-uri realizate în decurs de două minute cu 0,55% din titlurile SIF Oltenia (6,1 milioane lei).

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,49%, la 0,806 lei, iar deal-urile cu acţiunile SIF Oltenia au fost efectuate la 1,89 lei, preţ similar ultimei cotaţii de joi din piaţa principală. Acţiunile SIF Oltenia au încheiat şedinţa de vineri în scădere cu 0,69%, la 1,877 lei, pe un rulaj de 335.000 de lei, rezultat din 33 de operaţiuni.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în scădere cu 0,96%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,85% sub ziua de joi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,84%. Titlurile a patru SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,67% şi 2,74%, acţiunile SIF Muntenia au stagnat, iar titlurile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,49%.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,91%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,75% sub ziua anterioară.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni, potrivit Mediafax, de aproape 407.000 de lei, faţă de 255.000 de lei în şedinţa precedentă. Aproape 85% din lichiditatea de vineri au reprezentat tranzacţii cu acţiunile Prospecţiuni (PRSN), de 346.000 de lei, din care 304.000 de lei reprezintă valoarea unui deal.

Domnul Ion Milea susţine că, pe piaţa Rasdaq, lichiditatea a fost foarte scăzută, spread-ul (diferenţa dintre preţul de cumpărare şi cel de vânzare) foarte mare împiedicându-i pe investitori să tranzacţioneze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb