Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au atins miercuri un nou maxim şi au asigurat o mare parte din lichiditate, într-o piaţă care a închis în scădere, interesul investitorilor fiind alimentat de anunţul companiei privind preţul la care va achiziţiona acţiuni în oferta publică de răscumpărare.
Indicele BET Plus, de referinţă, a scăzut cu 0,4%, iar BET, al celor mai lichide acţiuni, a coborât cu 0,5% după ce au deschis în creştere cu 0,4%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.
Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 35,2 milioane de lei (8 milioane de euro), însă mai mult de jumătate din această sumă a fost înregistrată în prima oră de la deschiderea pieţei, când transferurile cu acţiuni Fondul Proprietatea au generat 98% din lichiditate.
Tranzacţiile cu acţiunile Fondul Proprietatea au totalizat 23,77 milioane de lei, cea mai mare valoare fiind concentrată în prima oră, când schimburile au ajuns la 18,4 milioane de lei.
Acţiunile Fondul au închis în creştere cu 0,6%, la 0,941 lei/unitate, fiind printre puţinele titluri lichide cu evoluţie pozitivă.
Anunţarea de către companie a preţului la care va face achiziţii prin oferta publică de răscumpărare a susţinut miercuri cotaţia Fondul Proprietatea, care a atins în prima oră un nou maxim, de 0,96 lei/unitate. Anterior, cel mai ridicat preţ la care au fost tranzacţionate acţiunile companiei a fost înregistrat pe 3 octombrie, de 0,9535 lei/acţiune.
Fondul Proprietatea a informat marţi, după închiderea bursei, că plăteşte în oferta publică de răscumpărare a 750 milioane de acţiuni un preţ de 1,11 lei/titlu, cu 18,7% peste cotaţia de închidere de marţi, valoarea operaţiunii ridicându-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro). Acţiunile Fondul Proprietatea au închis marţi şedinţa bursieră la 0,9350 lei/unitate.
Cele 750 milioane de acţiuni reprezintă 6% din numărul total de titluri Fondul Proprietatea. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 0,95 lei/titlu. Oferta publică se va derula între 3 noiembrie şi 2 decembrie şi este deschisă tuturor acţionarilor, urmând ca metoda de alocare să fie pro-rata.
Oferta face parte din cel de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii, început la 1 octombrie. Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.
În urmă cu un an, Fondul Proprietatea a cumpărat prin ofertă publică 600 de milioane de acţiuni la preţul de 1 leu/unitate, cu 34,22% mai mare faţă de cotaţia din piaţă la acel moment.
Indicele BET FI, compus din Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, a crescut cu 0,1%, iar BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,4%.
Următoarea acţiune în funcţie de rulaj a fost Romgaz (SNG), însă cu un total al transferurilor de zece ori mai mic decât în cazul Fondul Proprietatea. Astfel, operaţiunile cu titlurile Romgaz s-au ridicat la 2,39 milioane de lei, din care 1,54 milioane de lei printr-un deal, în timp ce preţul a scăzut cu 1% faţă de ziua anterioară.
O lichiditate mai ridicată au înregistrat şi Electrica (EL), cu transferuri de 1,26 milioane de lei, Banca Transilvania (TLV), cu 1,23 milioane de lei, BRD - Groupe Societe Generale (BRD), cu 1,19 milioane de lei, şi OMV Petrom (SNP), cu 1,16 milioane de lei. În cazul OMV Petrom, rulajul include şi un transfer de tip deal de 652.500 lei, potrivit Mediafax.
Scăderi mai mari au înregistrat Electrica, de 1,6% şi BRD, de 1,2%.
Indicii extins BET XT şi BET BK au scăzut cu 0,4%.
BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.