BVB şi RASDAQ Rulaj ridicat de deal-urile BRD

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2013

Rulaj ridicat de deal-urile BRD

Bursa de Valori Bucureşti a urcat, ieri, cu 0,38%, indicele compozit BET-C ajungând la 2.936,82 puncte, pe fondul a două deal-uri de 28,76 milioane lei cu acţiunile BRD.

Acţiunile BRD au deschis ziua la 7,57 lei/unitate, avansând cu 1,97%, pe parcursul şedinţei.

Investitorii au tranzacţionat, ieri, acţiuni de 68,22 milioane lei (15,77 milioane euro), valoare cu puţin sub cea înregistrată în şedinţa precedentă, de 68,75 milioane lei.

Toţi indicii interni au încheiat, ieri, şedinţa de tranzacţionare în urcare. Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat, ieri, o creştere de 0,55%, la 5.339,46 puncte, indicele extins BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,86%, indicele extins BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,91%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au majorat indicele BET-FI cu 1,39%.

Ascensiunea de ieri a acţiunilor de pe bursă a fost dictată de contextul economic de pe pieţele externe, potrivit lui Andrei Rădules-cu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker. Domnia sa ne-a declarat: "Evoluţia a fost determinată de climatul predominant favorabil din pieţele externe, susţinut de optimismul privind implementarea unor noi măsuri monetare expansioniste, confirmate recent de deciziile Băncii Centrale Europene (BCE), dar şi ale băncilor centrale din Australia şi Coreea de Sud, precum şi de rezultatele predominant favorabile raportate de companii pe trimestrul I".

Aspectele macroeconomice au contribuit la ameliorarea percepţiei de risc pe pieţele emergente, potrivit reprezentantului SSIF Broker. "O serie de aspecte macroeconomice de astăzi (n.r. ieri), precum evoluţia solicitărilor de ajutor de şomaj în Statele Unite (declin spre nivelul din ianuarie 2008) sau declinul costurilor de finanţare ale statului spaniol au determinat ameliorarea punctuală a percepţiei de risc pe pieţele emergente", ne-a declarat Andrei Rădulescu.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,32% pe fondul creşterii cu 2,57% a acţiunilor Transelectrica (simbol TEL), care au ajuns la 12,44 lei/unitate.

Preţul acţiunilor Rompetrol Rafinare Constanţa (simbol RRC) a scăzut cu 0,42%, coborând la 4,79 bani/unitate.

Grupul Rompetrol şi Guvernul României au finalizat detaliile tehnice ale memorandumului de înţelegere încheiat în luna februarie, privind conversia obligaţiunilor Rompetrol Rafinare în acţiuni în favoarea statului român, se arăta într-un comunicat transmis de RRC, ieri, Bursei de Valori Bucureşti. Această înţelegere presupune răscumpărarea de către Grup a unui pachet din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare şi constituirea unui fond de investiţii kazah-român, se arată în raportul citat. Rompetrol va achita 200 milioa-ne dolari pentru preluarea a 26,6% din pachetului de acţiuni, statul român urmând să fie pentru o perioadă de 3 ani un acţionar semnificativ al companiei din Năvodari, cu 18%, potrivit reprezentanţilor Rompetrol.

Ieri, cele mai mari creşteri după preţ au aparţinut titlurilor Contor Group Arad (CGC), cu 15%, ajungând la 0,0368 lei/unitate şi MJ Maillis România (MJM), cu 10,26%, ajungând la 0,043 lei/unitate. Cea mai semnificativă scădere de preţ de ieri a fost înregistrată de titlurile Siretul Paşcani (SRT), cu 12,63%, care au ajuns la 0,0083 lei/unitate.

În sfera SIF-urilor, s-au remarcat SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transilvania (SIF3), cu creşteri importante, de 3,65% şi, respectiv, 4,51%, după corecţia determinată de data ex-dividend.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,56 milioane lei.

Începând de ieri, Bursa de Valori Bucureşti tranzacţionează o nouă emisiune de 90.000 titluri de stat de tip benchmark, cu o valoare nominală de 10.000 lei, emise de Ministerul Finanţelor Publice. Acestea vor atinge maturitatea în data de 28 noiembrie 2018, când vor putea fi răscumpărate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Azi CGC ajunge la 0,0423 lei.

    1. De unde stii pretul exact?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb