BVB şi RASDAQ Rulaje de numai 5,4 milioane de euro

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 septembrie 2014

Rulaje de numai 5,4 milioane de euro

Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat, ieri, o lichiditate de 24,081 milioane lei (5,465 milioane euro), toţi indicii bursei fiind în creştere.

Atât indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cât şi BET Plus, înlocuitorul indicelui compozit BET-C, au marcat un avans de 0,41% la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare.

"Vedeta" zilei a fost, din nou, "Electrica" (EL), care a marcat un nou maxim, acţiunile companiei închizând şedinţa la un preţ unitar de 11,99 lei, în creştere cu 1,61% faţa de ziua precedentă.

În total, au fost realizate 547 de tranzacţii cu acţiuni EL, la preţuri care au variat între 11,75 lei/acţiune şi 11,99 lei/acţiune. Ieri s-au tranzacţionat 582.962 de acţiuni ale companiei, în schimbul a 6,95 milioane lei.

Ion Milea, directorul general adjunct la Muntenia Global Invest, apreciază evoluţia bursieră de ieri ca fiind una bună, cu o creştere spectaculoasă a titlurilor companiilor energetice şi o continuare a aprecierii acţiunilor Electrica. Domnia sa ne-a spus: "Au fost creşteri şi pe Transgaz, şi pe Transelectrica, însă mai puţin pe Romgaz, care marţi a scazut, iar ieri, până la orele după-amiezei se menţinea la acelaşi nivel".

Potrivit lui Milea, este posibil ca această stagnare să fie cauzată de probabilitatea amânării liberalizării preţului gazelor pentru populaţie, care ar genera venituri mai mici pentru companie.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, consideră şi el că Electrica a fost vedeta pieţei noastre de capital ieri, atingând un nou maxim.

În ceea ce priveşte volumele tranzacţionate ieri pe piaţă, domnia sa le apreciază ca fiind "nu tocmai grozave, mai ales că au fost susţinute de tranzacţii deal".

Marcel Murgoci ne-a mai declarat: "Ca şi trend, piaţa românească se aliniază pieţelor externe. Am remarcat şi o creştere a indicelui DAX, indicele bursier al pieţei germane de capital".

Domnia sa conchide: "Piaţa noastra beneficiază de un context optim pentru o creştere a acţiunilor, dar totuşi în condiţiile unor volume de tranzacţionare destul de reduse".

Pe bursa de la Londra, s-au tranzacţionat 50.000 de certificatele globale de depozit (GDR) emise de Electrica, iar preţul de închidere al acestora s-a situat la nivelul de 14 dolari/ unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au închis la un preţ de 0,8845 lei/acţiune.

Titlurile Romgaz (SNG) au închis ieri la 35,55 lei, marcând o uşoară creştere faţă de preţul din şedinţa anterioară (0,11%).

Pe bursa de la Londra, preţul la certificatele de depozit Romgaz scădea cu 0,48% faţă de ziua anterioară, până la 10,45 dolari/certificat.

Acţiunile SNP Petrom s-au depreciat cu 0,14%, la 0,4833 lei/acţiune.

Indicele BET-NG, al acţiunilor din sectorul energiei, se afla, la sfârşitul şedinţei, în urcare cu 0,60%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, marca un plus de 0,35%.

În decursul zilei s-au efectuat patru tranzacţii "deal", două dintre ele cu titlurile BRD, una cu cele ale BVB iar alta, cu acţiunile Natura Quattuor Energia Holdings (simbol SCPS), care au însumat 2,095 milioane lei.

Pe piaţa Rasdaq, rulajul s-a ridicat la 242.483 lei (55.034 euro).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb