BVB ŞI RASDAQ/OFERTA PUBLICĂ DE RĂSCUMPĂRARE A ACŢIUNILOR FP S-A ÎNCHEIAT IERI Fondul Proprietatea va răscumpăra 7,41 acţiuni la fiecare 100 de acţiuni subscrise spre vânzare

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 decembrie 2014

Fondul Proprietatea va răscumpăra 7,41 acţiuni la fiecare 100 de acţiuni subscrise spre vânzare

Ieri a fost ultima zi a ofertei publice de răscumpărare a 750 milioane de acţiuni Fondul Proprietatea, la un preţ de 1,11 lei/titlu, lansată pe 3 noiembrie. Indicele de alocare stabilit în cadrul ofertei publice de cumpărare este 0,0741855191. Suprasubscrierea a fost de 13,48 ori, adică la fiecare 100 de acţiuni subscrise spre vânzare Fondul Proprietatea va răscumpăra 7,41 acţiuni.

Preţul de răscumpărare a fost cu 18,7% peste cotaţia de închidere din şedinţa anterioară anunţării preţului de achiziţie, valoarea operaţiunii ridicându-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro).

Oferta face parte din cel de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii, început la 1 octombrie. Programul poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital.

Bursa a închis în scădere uşoară, trasă în jos de marile companii din energie şi Fondul Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a închis ieri în stagnare, trasă în jos de Fondul Proprietatea (FP) şi de marile companii din sectorul energetic, OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) şi Electrica (EL), în timp ce declinul a fost limitat de Banca Transilvania (TLV) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD).

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, au scăzut cu 0,1%, după ce la mijlocul zilei înregistrau un avans de 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Bursa de la Bucureşti a fost închisă luni, când s-a sărbătorit ziua naţională a României.

Tranzacţiile au totalizat 34,38 milioane de lei (7,74 milioane de euro), cu 70% din lichiditate rezultată din schimburile din a doua parte a zilei, potrivit Mediafax.

În sectorul energetic, investitorii au operat transferuri cu acţiunile Romgaz de 12,1 milioane de lei, iar cotaţia producătorului de gaze naturale a coborât cu 0,6%. Scăderi uşor mai ridicate au înregistrat şi celelalte companii mai mari din energie, dar pe rulaje mai reduse.

Astfel, OMV Petrom a coborât cu 0,8%, după transferuri de 2,3 milioane de lei, iar Transgaz (TGN) a înregistrat un declin de 1,1%, în contextul unor tranzacţii de 2,7 milioane de lei.

Şi acţiunile Electrica (EL) au terminat pe minus, cu 1%, însă schimburile derulate de investitori s-au situat uşor sub 1 milion de lei.

Indicele BET NG, al companiilor din energie, a coborât cu 0,5%, în timp ce BET FI, compus din SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a închis în linie cu piaţa, cu o scădere de 0,1%.

Acţiunile Fondul Proprietatea au scăzut cu 0,7%, iar tranzacţiile au totalizat 1,68 milioane de lei.

În sectorul bancar, acţiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut cu 1,3%, iar titlurile BRD cu 1,2%. Dacă schimburile cu titlurile Banca Transilvania s-au ridicat în piaţa regular la 3,2 milioane de lei, cele cu acţiunile BRD s-au oprit la 414.400 lei.

Rulajele pe acţiunile celor două instituţii de credit au fost susţinute de operaţiunile derulate pe segmentul deal al bursei. Astfel, au fost transferate printr-un singur deal titluri Banca Transilvania de 3,46 milioane de lei, în timp ce alte patru operaţiuni de acest fel au vizat acţiuni BRD de 5 milioane de lei.

Pe segmentul deal al pieţei a mai avut loc şi un transfer cu acţiuni Natura Quattuor Energia Holdings (SCPS) de 429.250 lei.

Indicele extins BET XT a scăzut cu 0,1%, iar BET BK a stagnat.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb