BVB SIF-urile continuă să crească

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 25 octombrie 2005

Piaţa a fost în creştere ieri, indicii bursieri apreciindu-se pe toată linia. Cele mai tranzacţionate titluri din cadrul şedinţei de ieri au fost cele ale societăţilor de investiţii financiare, cu care a fost perfectată mai mult de jumătate din valoarea totală tranzacţionată. Preţurile la finalul şedinţei de tranzacţionare a acţiunilor SIF au fost pozitive, cu creşteri cuprinse între 2,2% (SIF "Transilvania" Braşov) şi 3,8% (SIF "Moldova" Bacău). Ca urmare a aprecierii cotaţiilor titlurilor SIF, indicele BET-FI, care reflectă evoluţia preţurilor acţiunilor SIF, a ajuns la 39.325,39 puncte, în creştere cu 3,13% faţă de cel din ziua anterioară. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la cota Bursei a crescut ieri cu 0,46% pe fondul aprecierii cotaţiilor acţiunilor din componenţa sa. Rulajul total al Bursei a însumat peste 41 de milioane RON.

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost ieri "Petrom" (SNP), cu un rulaj de aproximativ 3,02 milioane de RON şi un volum de circa şapte milioane de titluri transferate. Cotaţia s-a menţinut la acelaşi nivel cu cel din şedinta precedentă, de 0,4345 RON/acţiune.

Sectorul băncilor a fost în creştere ieri, cea mai mare apreciere (3,6%) înregistrînd cotaţia titlurilor "Banca Comercială Carpatica" (BCC). La aceeaşi categorie, o lichiditate ridicată a înregistrat titlurile "Banca Transilvania" (TLV). După ce a deschis şedinţa de ieri la preţul de 1,15 RON/acţiune, cum-părătorii au intervenit în piaţă, conducînd la aprecieri de curs, pînă la un maxim de 1,18 RON/acţiune. Valoarea totală tranzacţionată a însumat circa 5,2 milioane RON la aproximativ 4,4 milioane de acţiuni tranzacţionate.

Cotaţia acţiunilor BRD a fost aceeaşi ca cea din ziua anterioară. Cursul a fluctuat între 13 şi 13,2 RON/acţiune.

Titlurile societăţilor financiare de investiţii au continuat să crească şi în prima şedinţă de tranzacţionare a acestei săptămîni, comparativ cu ziua de vineri. Brokerii sînt de părere că investitorii sînt interesaţi de titlurile SIF, în aşteptarea rezultatelor financiare care vor fi anunţate pînă la sfîrşitul lunii de o parte dintre SIF-uri. Creşterea a fost uşoară la începutul şedinţei de tranzacţionare, pentru ca abia în cea de-a doua parte să apară presiune la cumpărare. Cele mai mari volume tranzacţionate ieri au fost tot cele ale societăţilor financiare de investiţii, alături de cele ale "BRD Societe Generale" (BRD), "Băncii Transilvania" (TLV) şi "Petrom" (SNP).

A continuat să crească semnificativ şi cotaţia SIF 3, cu 2,2 puncte procentuale. Brokerii cred că este vorba despre un cumprător interesat de acţiunile distribuite salariaţilor prin programul PAS.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

La categoria a doua, acţiunile rafinăriei "Rompetrol Rafinare" Constanţa au fost puternic tranzacţionate. Cotaţia acţiunilor RRC a urcat pînă la nivelul maxim de 0,121 RON/acţiune, pentru ca, ulterior, să scadă pînă la 0,119 RON/acţiune. Şedinţa s-a încheiat la preţul de 0,12 RON/acţiune, mai mic cu 0,8 puncte procentuale decît cel din şedinţa precedentă. Lichiditatea a fost crescută, fiind tranzacţionate peste 13,3 milioane de acţiuni, în sumă de 1,6 milioane RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb