BVB Titlurile BRD şi "Banca Transilvania", cele mai lichide la sfârşitul săptămânii

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 august 2017

Titlurile BRD şi "Banca Transilvania", cele mai lichide la sfârşitul săptămânii

Piaţa, în scădere, pe un rulaj de 6,5 milioane de euro

Şase din indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în teritoriu negativ, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate de 30 milioane de lei (6,56 milioane euro), mai mică decât joi (8 milioane euro). Şedinţa a fost dominată de schimburile cu titluri " BRD - Groupe Societe Generale" şi "Banca Transilvania", care au generat, împreună, un rulaj de 14,9 milioane de lei, adică jumătate din lichiditatea totală.

În raportul zilnic al companiei, brokerii de la "Prime Transaction" au detaliat evoluţia pieţei: "Bursa locală a încheiat săptămâna curentă (31 iulie - 4 august, n.r.) cu o şedinţă mixtă, în care BET-BK, BET-FI şi ROTX au crescut, iar restul indicilor s-au depreciat. Indicele sectorului energetic, BET-NG, a avut cea mai slabă evoluţie a zilei (de vineri, n.r.), -0,50%, în principal din cauza scăderilor de la OMV Petrom (SNP), -1,23% şi Transgaz (TGN), -1,05%. O altă scădere mare a venit de la titlurile Medilfe (M), -2,14%. În mod paradoxal, una dintre cele mai bune evoluţii a fost cea a acţiunilor Erste Bank (EBS), +2,13%, deşi rezultatele publicate de banca austriacă au fost destul de slabe. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 6,3 milioane de euro, în timp ce pe piaţa de certificate tranzacţiile au totalizat aproape 250.000 de euro".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 8,87 milioane de lei. Cotaţia BRD a coborât cu 0,7%, la preţul de 14,1 lei/unitate.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au urcat cu 0,6%, la 2,495 lei/unitate, în urma unui rulaj de 6,1 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate titluri "Electrica" (EL) de 2,6 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 14,1 lei/unitate, în depreciere cu 0,14%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Fondul Proprietatea" (FP), cu un rulaj de 2,13 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 0,11%, la preţul de 0,873 lei/unitate.

Titlurile "Digi Communications NV" (DIGI) au urcat cu 0,74%, la preţul de 40,8 lei/unitate, în urma unor transferuri în valoare de 0,25 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" nu s-au înregistrat tranzacţii.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide treisprezece acţiuni, a scăzut cu 0,14%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o corecţie de 0,05%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus "Fondul Proprietatea", s-a apreciat cu 0,28%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 0,06%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat un avans de 0,27%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Teraplast" (TRP): +9,38%

2. "Impact Developer & Contractor" (IMP): +9%

3. "Grupul Industrial Electrocontact" (ECT): +7,78%

4. "Turbomecanica" (TBM): +6,07%

5. "VES" (VESY): +3,86%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Armătura" (ARM): -13,97%

2. "Boromir Prod" (SPCU): -8,49%

3. "Petrolexportimport" (PEI): -6,25%

4. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): -6,21

5. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -5,66%

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    1. [Mesaj eliminat conform regulamentului]

      [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    denisa e o secat-ura

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb