BVB Tranzacţie cu 68% din "Bega Upsom"

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 noiembrie 2005

Din nou maxime istorice pentru SIF-uri

La începutul şedinţei de ieri piaţa a fost în creştere, în special în sectorul societăţilor financiare de investiţii, care au atins noi maxime istorice. Cotaţiile s-au depreciat, însă, în cea de-a doua jumătate a şedinţei, astfel încît în momentul în care piaţa s-a închis, preţul SIF-urilor era sub cel din ziua precedentă. În aceste condiţii, indicele care reflectă lichiditatea în acest sector, BET-FI, a înregistrat ieri o scădere de 1,13 puncte procentuale. Cea mai mare depreciere a fost înregistrată de SIF 5 "Oltenia" Craiova (1,6%), în timp ce SIF 1 "Banat Crişana" Arad şi SIF 2 "Moldova" Bacău au avut cele mai mici scăderi din cadrul categoriei, de 0,9 puncte procentuale.

Aceeaşi creştere în începutul şedinţei de tranzacţionare urmată de o depreciere a cotaţiei a fost înregistrată şi în sectorul bancar, la fel ca şi în cazul companiei "Rompetrol Rafinare" (RRC).

Singura companie care a înregistrat o creştere constantă a preţului pe tot parcursul sesiunii bursiere de ieri a fost "Petrom" (SNP), a cărui cotaţie a cîştigat 4,8 puncte procentuale.

Piaţa a fost în creştere ieri, BET-FI fiind sigurul indice care s-a depreciat. Astfel, indicele general al pieţei, BET, a crescut cu 0,56%, iar BET-C s-a apreciat cu o valoare apropiată, de 0,54%. Rulajul total al pieţei s-a ridicat la 77,7 milioane RON, însă brokerii spun că ieri o atenţie deosebită a fost acordată pieţei titlurilor nelistate. Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la "Estinvest" Focşani, ne-a precizat că valoarea totală a tranzacţiilor de pe piaţa unlisted a ajuns la 63,4 milioane RON. Dintre acestea, 62 milioane RON au fost realizate prin tranzacţiile cu 68% din "Bega Upson" Ocna Mureş (UPS). Marcel Murgoci este de părere că cei doi investitori principali ai "Bega Upsom" (Cristescu Emil - 31,35% şi Cristescu Marius Valentin - 32,9%), şi-au vîndut participaţia.

O altă tranzacţie care a atras atenţia ieri a fost cea realizată pe piaţa deal cu 200.000 de acţiuni "Turbomecania" (TBM), transferate pentru 12 RON/ acţiune.

Cele mai mari creşteri din piaţă au fost înregistrate de "Prodplast" (9,4%), "Comelf" (6,5%), "UAMT" (5,3%) şi "Petrom" (4,8%) , ultima dintre ele fiind şi cea mai importantă întrucît s-a relizat pe fondul unui volum mare tranzacţionat.

Sectorul SIF-urilor, "Petrom", "Banca Transilvania", "Sicomed" şi "BRD Groupe Societe Generale" au înregistrat cele mai mari valori de tranzacţionare din piaţă. Şi rulajul cu titlurile companiei "Prodplast" (PPL) a fost ieri mai mare decît cel din zilele obişnuite (218.640 de acţiuni transferate pentru 631.560 RON).

SNP "Petrom" Bucureşti

Cea mai importantă creştere din piaţă a fost înregistrată ieri de acţiunile SNP, care s-au apreciat cu 4,8%, pe fondul unui rulaj de 3,9 milioane de titluri. Şedinţa s-a deschis la minimul zilei, de 0,464 RON/ acţiune, pentru ca apoi să urce pînă la maximul de 0,48 RON/acţiune. La închidere, titlurile SNP erau cotate cu puţin sub maximul zilei, respectiv la 0,479 RON/acţiune. Rulajul total s-a ridicat la 18,7 milioane RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb