BVB Tranzacţiile "deal" au dominat piaţa locală în ultima şedinţă a săptămânii

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 august 2016

Indicii au urcat, pe fondul unui rulaj de 7,6 milioane euro Jumătate din lichiditate, realizată prin "deal"-uri cu acţiuni EL, TEL şi BRD Titlurile "Electrica", cele mai lichide

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în şedinţa de tranzacţionare de vineri, de opt transferuri de tip "deal", realizate cu acţiuni "Electrica" (EL), "Transelectrica" (TEL) şi "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au însumat 16,77 milioane lei, aproape jumătate din volumul total, de 34 milioane lei (7,6 milioane euro).

Patru dintre aceste tranzacţii, totalizând 8,1 milioane lei, au fost realizat cu titluri EL, la preţul unitar de 13,52 lei, în scădere cu 0,29%. Pachetul de 600.000 de acţiuni transferate vineri reprezintă 0,17% din companie.

Au mai fost încheiate două tranzacţii "deal", însumând 6,55 milioane lei, prin intermediul cărora au fost transferate titluri TEL la preţul 29 lei/acţiune, în depreciere cu 0,34%.

Tot vineri, s-au realizat două trans-feruri cu acţiuni BRD, în valoare de 2,11 milioane de lei, încheiate la preţul unitar de 10,56 lei. Cotaţia băncii a crescut cu 0,57%.

Indicii BVB au încheiat ultima şedinţă a săptămânii în apreciere, în contextul în care rulajul total a fost mai mare decât joi, când a fost înregistrată o lichiditate de 6,3 milioane de euro.

Raportul zilnic realizat de compania de brokeraj Prime Transaction subliniază: "Indicii locali au încheiat o nouă săptămână pozitivă, cu BET peste 6.900 de puncte, după un plus de 0,13% în şedinţa de astăzi (vineri, n.r.). A fost o zi cu volatilitate redusă pentru majoritatea emitenţilor, fără nicio variaţie mai mare de 1% în cazul celor din indicele BET. Printre acţiunile care s-au remarcat au fost cele ale Conpet (COTE), cu un plus de 1,16% şi ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), +0,76%. În mod surprinzător pentru o şedinţă atât de calmă, lichiditatea a fost mai mare decât de obicei, tranzacţiile cu acţiuni totalizând 7,2 milioane de euro, iar cele cu certificate ceva mai mult de 300.000 de euro".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile EL, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 5,1 milioane de lei. Cotaţia EL a urcat cu 0,29%, preţul de închidere fiind de 13,6 lei/unitate.

Titlurile BRD au crescut la 10,58 lei/unitate, în urma unui rulaj de 2,63 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 2,57 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,4 lei/unitate, în apreciere cu 0,21%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1,53 milioane de lei. Cotaţia SNG a stagnat, ultimul preţ fiind de 23,05 lei/unitate.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a sporit cu 0,16%, iar indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,15%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,19%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de inves-tiţii, a urcat cu 0,24%.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb