BVB Tranzacţiile "deal" au dominat piaţa locală la sfârşitul săptămânii

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 martie 2017

Indicii au urcat, pe un rulaj de 10,4 milioane euro

Mai mult de jumătate din lichiditate, realizată cu acţiuni EL, SIF1 şi BRD

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost dominată, în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii trecute, de încheierea a trei transferuri de tip "deal", realizate cu acţiuni "Electrica" (EL), "SIF Banat-Crişana" (SIF1) şi "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), care au însumat 24,6 milioane lei, mai mult de jumătate (51,75%) din volumul total, de 47,52 milioane de lei (10,44 milioane euro).

Cea mai importantă din aceste tranzacţii, de 17,52 milioane de lei, a fost realizată cu titluri EL, la preţul unitar de 14,1 lei, cotaţia emitentului coborând cu 0,42%. Pachetul de 1,24 milioane de acţiuni transferate vineri reprezintă 0,36% din companie.

A mai fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titluri SIF1, de 6,16 milioane de lei, la preţul de 2 lei/acţiune, în creştere cu 2,84%.

Tot vineri, s-a înregistrat un schimb de 0,93 milioane lei, cu acţiuni BRD, încheiat la preţul unitar de 12,14 lei.

Opt dintre indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat ultima şedinţă a săptămânii în apreciere, în contextul în care rulajul total a fost mai mare decât cel de joi (8,93 milioane euro).

Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul companiei de brokeraj "Intercapital Invest", a detaliat evoluţia de vineri a bursei locale: "Chiar dacă majoritatea indicilor au închis şedinţa (de vineri, n.r.) în teritoriul pozitiv, înregistrăm o şedinţa de evoluţie mixtă pentru acţiunile de la BVB. Dintre indicii locali, cea mai bună evoluţie este înregistrată de indicele ROTX, creşterea acestuia de 0,69% fiind susţinută în bună parte de acţiunile Erste Bank (EBS), acestea apreciindu-se cu 2,57%. Cel mai cunoscut indice local, BET, reuşeşte să închidă ziua de astăzi (vineri, n.r.) pe plus, fără însă să poată depăşi nivelul psihologic de 8.000 puncte. La evoluţia pozitivă a acestuia au contribuit decisiv acţiunile Transgaz (TGN), acestea apreciindu-se cu 1,63% pe fondul ştirii de ieri (joi, n.r.) legate de dividendul propus de către compania de utilităţi. Dintre acţiunile lichide cu o evoluţie nefavorabilă notăm pe cea a Transelectrica (TEL), acestea înregistrând o scădere de 1,54% după ce compania a anunţat două variante de dividend, ambele situându-se sub aşteptările investitorilor. La capitolul evoluţii negative determinate de anunţuri ale companiilor cu privire la dividendele propuse, menţionăm pe cele ale Turbomecanica (TBM) şi IAR (IARV), acestea scăzând astăzi (vineri, n.r.) cu 7,32%, respectiv 5,04% după ce compania a postat informările pe site-ul BVB. Remarcăm de asemenea şi creşterea puternică a acţiunilor Teraplast (TRP), cu 8,98%, aceasta survenind tot în urma comunicării de către companie a propunerii de distribuire a profitului, care va avea două componente (distribuirea de dividende şi acţiuni gratuite)".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD, simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,4 milioane de lei. Cotaţia BRD a urcat cu 0,33%, la preţul de 12,2 lei/unitate.

Acţiunile "Banca Transilvania" (TLV) au crescut cu 0,37%, la 2,7 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,3 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate titluri "Fondul Proprietatea" (FP) de 3 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,875 lei/unitate, în depreciere cu 0,11%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide douăsprezece acţiuni, a urcat cu 0,24%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat un avans de 0,25%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a fost singurul care s-a depreciat, cu 0,14%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,23%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,34%.

Topul celor mai mari creşteri:

1. "Teraplast" (TRP): +8,98%

2. "Prefab" (OIL): +7,17%

3. "TMK - Artrom" (ART): +6,52%

4. "UAMT" (UAM): +5,26%

5. "Bermas" (BRM): +4,9%

Topul celor mai mari scăderi:

1. "Compania Energopetrol" (ENP): -14,81%

2. "Turbomecanica" (TBM): -7,32%

3. "IAR Braşov" (IARV): -5,04%

4. "Conted" (CNTE): -3,89%

5. "Alumil Rom Industry" (ALU): -3,66%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb