BVB Uşoară revenire a pieţei în şedinţa de luni

Alexandra Mariş
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 martie 2006

După scăderea generalizată de vineri, în şedinţa de luni principalii emitenţi au înregistrat uşoare creşteri. Valoarea totală de tranzacţionare a fost însă de numai 31,9 milioane RON (peste 9 milioane de euro), jumătate din cea realizată în şedinţa precedentă. Majorarea de capital anunţată de SIF "Banat Crişana" a determinat intrarea cumpărătorilor pe piaţă, investitorii în acţiuni SIF sperînd că şi celelalte fonduri de investiţii vor recurge la astfel de operaţiuni. Indicele BET-FI a încheiat şedinţa cu o apreciere de 2,15%, după ce la mijlocul zilei avusese o creştere maximă de 4%. Aceas-tă creştere în sectorul SIF-urilor a determinat o apreciere şi a celorlalţi doi indici bursieri. Indicele BET a crescut cu 0,77%, în timp ce BET-C, care urmăreşte evoluţia tuturor tilurilor listate la bursă, a crescut cu 0,7%.

Tranzacţiile cu titluri emise de societăţile de investiţii au reprezentat peste 55% din piaţă, cifrîndu-se la peste 17,8 milioane RON. Cel mai tranzacţionat titlu din întreaga piaţă a fost SIF 5 "Oltenia" cu un rulaj de peste 6 milioane RON şi o creştere de 3,2%, pînă la 2,58 RON/titlu. Rulajul cel mai mare l-a realizat SIF 3 "Transilvania", cu 2,4 milioane de titluri transferate în şedinţa de ieri. Creşterea sa a fost însă mai moderată, de 1,9%, pînă la 2,12 RON/titlu.

Sectorul petrolier a evoluat divergent în şedinţa de ieri. Titlurile RRC, revenite la tranzacţionare, au înregistrat o depreciere a cotaţiei de 1,1%, pe fondul unei lichidităţi modeste (11,3 milioane titluri tranzacţionate). Cu titlurile companiei "Rompetrol" au fost realizate tranzacţii în valoare de 10,5 milioane RON (o treime din piaţă). Maximul zilei, de 0,0950 RON/titlu, a fost atins în prima parte a şedinţei. Spre final însă, scăderea s-a accelerat, titlurile RRC închizînd şedinţa la preţul de 0,0925 RON/titlu. În schimb, cotaţia titlurilor SNP s-a apreciat în şedinţa de ieri cu 0,9%, transferurile atingînd o valoare totală de 3,8 milioane RON. Rezultatele financiare pe anul 2005 ale "Petrom", care vor fi făcute publice astăzi, îşi vor lăsa cu siguranţă amprenta asupra evoluţiei emitentului în următoarele şedinţe.

Cea mai mare valoare a transferurilor la categoria întîi a fost realizată cu titlurile BRD "Groupe Societe Generale". BRD s-a poziţionat pe primul loc la finalul şedinţei, cînd au fost realizate transferuri mari, cîteva ordine postate la vînzare găsindu-şi cumpărătorii. Tranzacţiile au însumat 4,6 milioane RON, pe fondul unui rulaj de 258.000 de titluri. Cotaţia s-a apreciat cu 0,6%, la închiderea şedinţei preţul unui titlu BRD fiind de 17,8 RON. Cea mai semnificativă apreciere din sectorul bancar au oferit-o însă titlurile BCC "Banca Comercială Carpatica" a căror cotaţie s-a majorat cu 2,5%. În şedinţa de ieri s-a remarcat şi societatea "Impact" Bucureşti, care a realizat cea mai mare valoare a transferurilor de la categoria a doua, 11,9 milioane RON. În ciuda faptului că la începutul şedinţei titlurile IMP evoluau pe scădere, acestea şi-au revenit în a doua parte a zilei şi au atins maximul de 0,580 RON, la care au şi închis, în creştere cu 4,5% faţă de ultimul preţ de referinţă.

SIF2 "Moldova"

Cea mai puternică apreciere din sectorul SIF-urilor a fost cea a titlurilor SIF2 "Moldova". Aces-tea au deschis şedinţa la 2,25 RON şi în prima parte a zilei au atins maximul de 2,31 RON. Spre finalul şedinţei însă, la fel ca şi în cazul celorlalte SIF-uri, cotaţiile au început să scadă. Astfel, SIF2 a închis la 2,26 RON/titlu, în creştere cu 3,7% faţă de preţul de referinţă de vineri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb