BVB Vînzătorii au dominat piaţa

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 27 mai 2005

Indicii bursieri au înregistrat reduceri semnificative faţă de şedinţele anterioare. Cea mai mare scădere de 2,81% a fost a indicelui BET - FI care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF, urmat de indicele BET cu 2,62%, care reflectă evolţia celor mai lichide zece societăţi listate la BVB.

În sectorul SIF toate cele cinci societăţi de investiţii financiare au scăzut faţă de sesiunea anterioară. Cea mai mare reducere a fost cea a SIF 1 Banat Crişana, respectiv de 3,8%, preţul la închiderea zilei bursiere fiind de 12.700 lei/titlu.

Cu acţiunile SIF 1 s-a realizat şi o tranzacţie specială (deal) cu un număr de 170.000 acţiuni, la preţul de 12.500 lei/titlu, în valoare totală de peste 2 miliarde de lei.

SIF 3 Transilvania Braşov a anunţat plata dividendului brut stabilit pentru o acţiune, de 650 lei. Acţionarii îndreptăţiţi să primească dividende distribuite din profitul net realizat în exerciţiul financiar de anul trecut sînt cei înregistraţi în Registrul Acţionarilor la data de 10 mai.

Valoarea totală a tranzacţiilor perfectate cu titluri SIF a însumat aproximativ 56 de miliarde de lei.

Sectoarele bancar, cel farmaceutic, petrolier şi nu în ultimul rînd al acţiunilor SIF au fost caracterizate de existenţa unui număr mare de ordine de vînzare. Încă de la începutul şedinţei, vînzătorii şi-au făcut apariţia în piaţă, fapt care a determinat deprecieri ale tuturor emitenţilor.

Nu au lipsit nici tranzacţiile cu obligaţiuni. Astfel, s-au tranzacţionat 10 obligaţiuni municipale Oradea, la un preţ cu 3% mai mare decît principalul şi în sumă de peste 15 milioane de lei.

Valoarea totală a tranzacţiilor de ieri a fost ceva mai bună decît cea din ziua anterioară, fiind de peste 140 miliarde de lei.

La categoria a doua s-au detaşat acţiunile "Rompetrol Rafinare" care au fost cel mai intens tranzacţionate titluri de pe Bursă. Cu acestea s-au realizat transferuri în sumă de peste 28 miliarde de lei, la un volum ce depăşeşte 33 milioane de acţiuni. Preţul însă a scăzut simţitor, în primul rînd datorită anchetării preşedintelui companiei la Parchetul General în cazul privatizării Petromidia. La finalul şedinţei de tranzacţionare, preţul titlurilor RRC a fost de 834 lei/titlu, în scădere cu 6,1% faţă de ziua anterioară.

"Banca Transilvania"

Cel mai tranzacţionat emitent de la prima categorie a fost Banca Transilvania. Cu titlurile băncii s-a realizat un rulaj de peste 21 miliarde de lei. În prima parte a sesiunii bursiere cotaţia nu a avut variaţii semnificative, însă la jumătate, preţul acţiunilor TLV a scăzut atingînd minimul zilei de 7.250 lei/titlu. Spre final, preţul s-a stabilizat la nivelul de închidere de 7.300 lei/acţiune. Cel mai mare pachet transferat a cuprins 200.000 titluri, la preţul de 7.450 lei/titlu.

SIF "Oltenia" Craiova

După creşterile de săptămîna trecută a segmentului SIF care se cifra în jurul valorii de 15%, în sesiunea de ieri, cotaţiile tuturor acţiunilor SIF au scăzut faţă de ziua precedentă.

Cea mai tranzacţionată societate de investiţii financiare a fost SIF5 Oltenia, cu un rulaj de pes-te 20 miliarde de lei şi un volum transferat de 1,6 milioane acţiuni. După ce cotaţia acţiunilor a fluctuat între 12.400 şi 12.900 lei, spre final preţul s-a situat la nivelul de 12.500 lei/acţiune, în scădere cu 2,3% faţă de sesiunea anterioară.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb