BVB Volumul rămâne sub valoarea medie a acestui an

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 martie 2018

Volumul rămâne sub valoarea medie a acestui an

Creştere de 2,88% pentru acţiunile Electrica

Rulajul pieţei principale a Bursei de Valori Bucureşti a scăzut, în şedinţa de ieri, la 35,7 milioane de lei (7,66 milioane de euro), sub cel din şedinţa anterioară, de 52 de milioane de lei, situându-se, în continuare, sub valoarea medie a acestui an, de circa 60 de milioane de lei.

Indicii au înregistrat oscilaţii reduse, cea mai mare variaţie, de + 0,34%, fiind înregistrată de BET-NG.

Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare în cadrul societăţii Goldring, a precizat: "Astăzi (n.r. ieri), piaţa s-a menţinut la niveluri relativ stabile, fiind influenţată, în continuare, de aşteptările investitorilor privind convocatoarele Adunărilor Generale ale Acţionarilor, legate de dividendele ce vor fi repartizate din profitul anului trecut. Chiar astăzi (n.r. ieri), propunerea Electrica pentru dividende (n.r. distribuţie integrală a profitului din 2017) a reprezentat o surpriză plăcută pentru acţionari".

Topul lichidităţii pe piaţa "regular" a fost condus de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), ultima cotaţie a societăţii fiind de 0,929 lei/unitate, în creştere cu 0,22%, pe fondul unui volum de 10,48 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Romgaz (SNG), preţul de închidere fiind de 36,2 lei/acţiune, în contextul unor transferuri de 6,82 milioane de lei, în apreciere cu 0,7%.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 2,455 de lei, pe fondul unui volum de 5,12 milioane de lei, în stagnare.

Locul al patrulea în acest clasament a fost ocupat de acţiunile Electrica (EL), a căror cotaţie s-a apreciat cu 2,88%, la preţul unitar de 12,14 lei, în contextul unui rulaj de 3,69 milioane de lei.

Ieri, Consiliul de Administraţie al societăţii a propus acţionarilor un dividend brut de 0,7237 lei/acţiune, corespunzător unei repartizări de 100% a profitului distribuibil la dividende, stabilit pe baza situaţiilor finaciare individuale, după deducerea rezervei legale.

Pe piaţa "deal" nu a avut loc nicio tranzacţie.

Indicele BET, al celor mai lichide treisprezece companii ale bursei, a crescut cu 0,12%, iar indicele BET-Plus, al celor mai tranzacţionate 40 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,11%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,31%.

Indicelui BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a avut un recul de 0,18%, iar indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei, a înregistrat o apreciere de 0,02%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Sinteza" (STZ): +6,80%

2. "Farmaceutica Remedia" (RMAH): +5,31%

3. "Socep" (SOCP): +5,26%

4. "Electroputere" (EPT): +4,65%

5. "Altur" (ALT): +3,17 %

Topul celor mai mari scăderi

1. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -6,60%

2. "Prebet" (PREB): -4,14%

3. "Cemacon" (CEON): -3,08%

4. "Oltchim" (OLT): -2,55%

5. "Erste Group Bank" (EBS): -2,20%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb