Titlurile Transelectrica (TEL) s-au remarcat ieri, pe Bursa de Valori Bucureşti, printr-o scădere de aproape două procente, ca reacţie la modificările aduse de ANRE, ne-a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.
Reglementatorul pieţei noastre de energie (ANRE) a anunţat, luni, că a decis să reducă tarifele de injecţie a energiei în reţeaua de transport - TG - percepute de Transelectrica în funcţie de zonă, cu până la 8,93 lei/MWh. Potrivit unui comunicat, reducerea acestor tarife va conduce la o scădere a preţului mediu de tranzacţionare pe piaţa angro de energie cu 4-5 %, precum şi la creşterea oportunităţilor de export pentru producătorii români de energie electrică.
ANRE a precizat însă că, pe termen scurt, această măsură va avea un efect nesemnificativ asupra preţurilor la consumatorii finali, întrucât tarifele de extracţie din reţea trebuie ajustate în aşa fel încât să poată fi asigurată acoperirea costurilor justificate ale Transelectrica SA.
Potrivit lui Simion Tihon, şi acţiunile Transgaz (TGN) s-au remarcat, ele fiind printre singurele care au reuşit să închidă şedinţa de tranzacţionare în creştere, "aprobarea emisiunii de obligaţiuni fiind probabil unul dintre factori". Acţionarii Transgaz au aprobat, în AGEA de ieri, emisiunea de obligaţiuni în valoare de 500 milioane de lei, cu o dobândă fixă de maximum 4,5% şi o maturitate de minim 5 ani.
Titlurile TGN au crescut 0,36%, la 281 lei/unitate, pe fondul unor tranzacţii de 4,65 milioane lei.
Brokerul Prime Transaction consideră că piaţa locală s-a aliniat ieri la sentimentul negativ existent în dimineaţa zilei pe bursele internaţionale. Domnia sa a adăugat că acestea sunt sub presiunea direcţiei în care se îndreaptă negocierile cu Grecia. Totuş, potrivit domniei sale, pieţele internaţionale au recuperat pe parcursul zilei şi au trecut chiar pe plus, acestă mişcare nefiind însă sesizată şi pe piaţa locală.
Tranzacţiile de la BVB au totalizat, ieri, 31,22 milioane de lei (6,95 milioane de euro). Schimburile cu acţiuni au însumat 28,71 milioane lei (3,06 milioane de euro), în timp ce, pe segmentul de obligaţiuni, au fost făcute tranzacţii de 46,6 mii lei (10 mii euro). Pe certificate, au fost realizate schimburi în valoare de 2,22 milioane lei (aproape 500 mii euro).
Cele mai mari transferuri realizate ieri pe BVB au fost cu titluri Fondul Proprietatea, ele însumând 7,09 milioane lei. Cotaţia FP a scăzut, cu 1,06%, la închiderea şedinţei, la 0,841 lei/unitate.
Valori mari au avut şi tranzacţiile cu acţiuni Electrica (EL), acestea totalizând 4,5 milioane lei. Cotaţia EL a scăzut cu 0,52% la 2,0890 lei.
Indicele de referinţă BET al BVB, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a închis în scădere cu 0,90%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,86%.
Indicele BET-FI al SIF-urilor s-a depreciat cu 1,18%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a micşorat cu 0,90%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,76%.
1. adio profit
(mesaj trimis de andas în data de 17.06.2015, 15:40)
Emisiunea de obligatiuni aprobate de AGEA la Trans Gaz (TGN)_la nivel de 500 mil.lei inseamna pentru societate -costuri-....deci in anii urmatori mai putine dividente....randamente /actiune mult mai scazute.