Garanti Bank România a contractat un împrumut în valoare de 22,3 milioane euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), pentru a finanţa firmele din România, anunţă un comunicat de presă. Din valoarea împrumutului, 5 milioane de euro sunt alocate femeilor antreprenoare, sumă care va fi suplimentată cu 5 milioane de euro din partea Garanti Bank.
Această tranzacţie este sprijinită de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investiţii pentru Europa, numit şi "Planul Juncker".
"Această tranşă inovatoare a împrumutului va oferi acces la o sursă de finanţare mai favorabilă pentru femeile antreprenoare care reprezintă întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri) şi întreprinderi cu capitalizare medie. Pentru a avea acces la aceste împrumuturi, întreprinderile trebuie să fie deţinute în proporţie de peste 50% de una sau mai multe femei, ori să fie deţinute în proporţie de 26% până la 50% de una sau mai multe femei, iar funcţia de director general, director administrativ sau director financiar să fie deţinută de o femeie", arată comunicatul citat.
Acesta subliniază că promovarea egalităţii de gen şi a diversităţii face parte din obiectivul BEI de a garanta că proiectele pe care le finanţează sunt în beneficiul tuturor membrilor comunităţii: "Operaţiunea, primul împrumut intermediat al BEI în UE care sprijină în mod specific antreprenoarele, va susţine participarea femeilor ca actori economici esenţiali şi este în conformitate cu Strategia BEI privind egalitatea de gen şi emanciparea economică a femeilor".
Andrew McDowell, vicepreşedintele BEI, a declarat: "Acest proiect inovator sprijinit de Planul de investiţii pentru Europa permite BEI, pentru prima dată în UE, să ofere un împrumut dedicat sprijinirii investiţiilor realizate de antreprenoare. Femeile antreprenoare sunt o sursă importantă de dezvoltare economică şi pot contribui mai substanţial la creşterea economică dacă au un acces mai bun la finanţare".
La rândul său, comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, a precizat: "Mă bucur foarte mult că Planul Juncker acordă o mână de ajutor femeilor antreprenoare din România, asistându-le să îşi exprime talentele şi să îşi transforme ideile în proiecte concrete. Emanciparea femeilor şi punerea la dispoziţia acestora a mijloacelor financiare de care au nevoie pentru a reuşi vor aduce beneficii directe economiei României. Salut acest nou acord şi sper să văd multe astfel de acorduri încheiate în viitor."
Spiritul antreprenorial este un motor important care a contribuit la dezvoltarea economiei româ-neşti, consideră Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank, care subliniază: "Acest nou parteneriat cu BEI înglobează asistenţa continuă pentru emanciparea economică a femeilor în România. Suntem încântaţi să semnăm acest nou acord şi să ne reiterăm angajamentul pe termen lung faţă de comunitatea de afaceri din România".