CA SĂ NU DECONSPIRE ASPECTE DIN ACTIVITATEA ILICITĂ DNA: "Conducerea APA Nova inducea în permanenţă o stare de teamă angajaţilor"

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 29 octombrie 2015

DNA: "Conducerea APA Nova inducea în permanenţă o stare de teamă angajaţilor"

Actualizare Urmărirea penală extinsă pentru Moisescu, Semenescu, Roche şi Lalague

Procurorii DNA Ploieşti au extins urmărirea penală în cazul foştilor directori generali ai Apa Nova Laurent Lalague şi Bruno Roche, dar şi pentru fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu, noile acuzaţii fiind evaziune fiscală, spălare de bani şi interceptări ilegale, transmit agenţiile de presă locale, care citează surse judiciare.

În această dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti a venit fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, cercetat pentru trafic de influenţă în acest dosar. La ieşire, Moisescu le-a declarat jurnaliştilor că procurorii i-au adus la cunoştinţă că este suspectat şi de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Tot astăzi, la DNA Ploieşti, au ajuns şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu, cercetat pentru trafic şi cumpărare de influenţă, dar şi fostul director general al Apa Nova Bucureşti, Bruno Roche, în cazul căruia procurorii fac cercetări pentru cumpărare de influenţă, cercetările fiind extinse şi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

La DNA a fost citat şi un alt fost director general al Apa Nova Laurent Lalague, care însă nu s-a prezentat, trimiţându-şi avocaţii. Şi în cazul său urmărirea penală a fost extinsă pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

(A.C.)

-------------------

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus ieri extinderea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu începere din data de 28 octombrie 2015, faţă de Lavinia Săniuţă, director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA (2014- iunie 2015), director general al APA NOVA SA Bucureşti (începând din luna iunie 2015), soţia fostului ministru de Interne Marian Săniuţă, pentru infracţiunile de cumpărare de influenţă, violarea vieţii private, favorizarea infractorului, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare a banilor, faţă de SOARE GIOVANA MARIA, director general adjunct al APA NOVA SA Bucureşti (cu începere din 2014), pentru infracţiunile de complicitate la cumpărare de influenţă, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, complicitate la spălare a banilor, şi faţă de STERIAN TEODOR (finul lui Semenescu Ovidiu Traian), administrator al S.C. SIS STRATEGY SRL, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi violarea vieţii private.

Procurorii susţin că, în perioada 2008-2015, inculpaţii Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme VEOLIA Franţa, obţinând în schimb, de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani. Banii erau plătiţi sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de cele trei persoane, fără ca în realitate, serviciile prevăzute în contracte să fi fost prestate.

Conform DNA, în perioada 2014 - 15 iunie 2015, Săniuţă Lavinia Teodora, în calitate de director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA şi începând cu 15.06.2015, ca director general al S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, a dat sume importante de bani lui Semenescu Ovidiu-Traian, ca urmare a unei înţelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme VEOLIA Franţa, din care face parte şi SC APA NOVA SA Bucureşti. Unele plăţi aferente acestor contracte au fost autorizate de Săniuţă Lavinia Teodora (în calitate de director general al SC APA NOVA BUCUREŞTI SA, respectiv director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA), în perioada menţionată.

Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General ale municipiului Bucureşti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a APA NOVA SA Bucureşti.

În ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale se menţionează că angajaţilor SC APA NOVA SA li s-a impus de către directorul general Săniuţă Lavinia Teodora să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, în interesul firmelor din grupul VEOLIA. Astfel, directorul general Săniuţă Lavinia Teodora ar solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă, în baza căruia Semenescu Ovidiu Traian ar fi primit suma de 4.000.000 lei.

La nivelul S.C. APA NOVA Bucureşti SA a fost instituit, potrivit DNA, un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate.

DNA precizează: "Totodată, în acelaşi scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat contractul cadru cu S.C. SIS STRATEGY SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, urmat în perioada anilor 2010 - 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale, în interesul persoanelor care controlau S.C. APA NOVA SA Bucureşti, contracte semnate de directorii Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalague şi Săniuţă Lavinia Teodora. Aceasta din urmă a relaţionat cu Teodor Sterian, începând cu data de 15.06.2015, de când a îndeplinit funcţia de director general al S.C. APA NOVA SA Bucureşti, privind montarea sistemelor de supraveghere în birourile firmei, primirea rapoartelor periodice, întocmite pe baza filajelor şi interceptării ilegale a angajaţilor companiei. În perioada 2010 - 2015, ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, LAURENT LALAGUE şi SĂNIUŢĂ LAVINIA TEODORA, în calitate de directori ai SC APA NOVA SA Bucureşti au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor SC APA NOVA SA Bucureşti, exercitate în baza unor contracte încheiate între această din urmă firmă, pe care a reprezentat-o şi SC SIS STRATEGY SRL, societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegal derulate de aceasta. Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic. Este de remarcat faptul că, după demararea cercetărilor în prezenţa cauză, respectiv după ce lucrătorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au ridicat prima dată documente de la sediul SC APA NOVA SA, a fost provocat în mod intenţionat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea SC APA NOVA SA, potenţiali martori în cauză au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizaţi prin interceptarea convorbirilor şi filaj, situaţie care le-a accentuat starea de teamă. Totodată, în perioada anilor 2011 - 2013, suspectul Lalague Laurent - în calitate de director financiar, respectiv director general al S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti a pretins directorului general al unei societăţi comerciale şi a primit, de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 euro şi 150.000 euro) în total minimum 1.000.000 euro, pentru ca, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să dispună ca S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti să atribuie lucrări respectivei societăţi. Banii astfel pretinşi erau remişi în numerar, prin intermediul lui TEODOR STERIAN, această din urmă persoană fiind indicată chiar de către Laurent Lalague.

În perioada anilor 2011 - 2015, inculpatul ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, suspectul LALAGUE LAURENT şi inculpata SĂNIUŢĂ LAVINIA TEODORA, în calitate de administratori ai S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, ultima dintre aceştia şi în calitate de director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA, cu complicitatea inculpaţilor Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian şi a inculpatei Soare Giovana Maria au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea S.C. Apa Nova de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme. Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale «tip fantomă». După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicaţia «achiziţii mărfuri», s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri".

În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracţiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA - 14.815.188 lei.

Prejudiciul stabilit ca urmare a infracţiunii de spălare a banilor, este în suma de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).

Totodată, Soare Giovana Maria, încadrată la S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, din anul 2008, societate în cadrul căreia de la începutul anului 2014 a îndeplinit funcţia de director general adjunct, urmare unei înţelegeri prealabile avută cu SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN a semnat, din partea SC VEOLIA APĂ SERVICII S.R.L. Bucureşti, la care nu avea nicio calitate, o serie de contracte şi alte documente contabile, încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, MOISESCU VLAD-OCTAVIAN şi BEREVOIANU COSTIN, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate, pentru ca SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme VEOLIA Franţa, din care face parte şi SC APA NOVA SA Bucureşti, mai arată DNA.

DNA atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Omul de afaceri Teodor Sterian, suspectat că le-ar fi fotografiat pe Udrea şi Bica la Paris

Procurorii DNA Ploieşti au făcut ieri percheziţii la locuinţele unor persoane şi la firme controlate de omul de afaceri Teodor Sterian, suspectat că a interceptat ilegal angajaţi ai Apa Nova şi bănuit că le-ar fi fotografiat pe Elena Udrea, Alina Bica şi Ana Maria Topoliceanu la Paris, spun surse judiciare, citate de Mediafax. Se pare că Sterian s-ar fi aflat în avion cu cele trei în momentul în care acestea au călătorit la Paris, iar în contextul în care acesta se ocupa cu filaje ilegale a apărut şi suspiciunea că el ar putea fi persoana care a realizat fotografiile cu cele trei.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. "La nivelul S.C. APA NOVA Bucureşti SA a fost instituit, potrivit DNA, un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate."

    Impresionant, Apa Nova, impresionant. Vă doresc să înfundați pușcăria pentru cel puțin 10 ani. 

    1. Daca foloseau lucratori austrieci era o problems. Romanii sunt invatati cu brutalitatea. BOULE:-)

      Daca foloseau lucratori austrieci era o problems. Romanii sunt invatati cu brutalitatea. BOULE:-)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb