CA SĂ-ŞI RECUPEREZE PIERDERILE DE DUPĂ ADOPTAREA LEGII CONVERSIEI CREDITELOR ÎN CHF  OTP Bank a acţionat în judecată Guvernul croat

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 octombrie 2020

OTP Bank a acţionat în judecată Guvernul croat

OTP Bank a dat în judecată Guvernul croat ca să-şi recupereze pierderile de circa 224 de milioane de kuna (34,60 milioane de dolari) pe care le-a înregistrat ca urmare a adoptării, în 2015, a unei legi privind conversia obligatorie a creditelor denominate în franci elveţieni în împrumuturi în euro în 2015, potrivit Reuters.

În opinia reprezentanţilor instituţiei bancare, Croaţia a încălcat prevederile tratatului privind protecţia investiţiilor încheiat între Ungaria şi Croaţia şi, astfel, a decis să demareze o procedură de arbitraj la Centrul internaţional pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii (ICSID), de pe lângă Banca Mondială.

Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni în valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari). Cele mai multe dintre aceste împrumuturi au fost contractate în anii 2000, când multe persoane din Europa Centrală şi de Est au fost atrase de dobânzile reduse la creditele în franci. Între timp, însă, aprecierea semnificativă a francului a dus la creşterea costurilor cu rambursarea creditelor în franci, iar guvernele din regiune au început să caute soluţii la aceasta problemă.

În luna septembrie 2015, Parlamentul croat a aprobat un act normativ propus de Guvern, care permite conversia în euro a creditelor denominate în franci elveţieni, ignorând ameninţările venite din partea băncilor, care au avertizat ca vor contesta legea la ICSID. Legea permitea conversia în euro a unor credite în valoare de 3,4 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cetăţeni să facă faţă rambursării. Costurile conversiei urmau să fie suportate de bănci, potrivit Agerpres.

OTP Bank este una dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni şi contra cărora debitorii au deschis procese în instanţă, atât individuale, cât şi colective.

În urmă cu un an, OTB Bank România a câştigat procesul cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pe speţa cesiunilor de credite.

OTP Bank a contestat hotărârea prin care ANPC o sancţiona pentru cesionare ilegală a creditelor în Olanda. Procesul verbal care a stat la baza Ordinului ANPC arăta, printre altele: "Prin cesiunile realizate de către OTP Bank România SA către OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) în datele 30.05.2007, 14.12.2007, 30.07.2008 şi 29.09.2008 se constată că cesionarul OTP Bank Nyrt (OTP Bank Plc.) a achiziţionat contracte de credit în moneda CHF (franci elveţieni), pentru care nu s-a prezentat licenţă de funcţionare, existând licenţă de funcţionare pentru desfăşurare activităţi de servicii financiare într-un mod profesional doar în moneda HUF (forinţi maghiari)".

În aceste condiţii, instituţia pentru protecţia consumatorilor a stabilit că entitatea respectivă nu avea dreptul să perceapă dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în altă monedă decât forinţi.

"Privind OTP Bank Nyrt, s-a constatat că nu deţine autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi de servicii financiare într-un mod profesional în moneda CHF şi EUR, astfel încât încheierea de contracte de cesiune în urma cărora au fost percepute dobânzi, comisioane şi penalităţi pentru creditele în monedele menţionate s-a realizat cu depăşirea autorizaţiei de func-ţionare, respectiv fără a avea capacitatea de a contracta", se arată în procesul verbal citat.

Din anul 2009, OTP Bank Nyrt a început să cesioneze creditele primite de la OTP Bank România, fiind transferate împrumuturi fără restanţe din Ungaria către Olanda.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu a dat si guvernul maghiar in judecata? Si acolo s-au con vertit creditele.

    Ii radea Orban pe hotii dovediti de la OTP. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb