CA URMARE A ÎNCHEIERII PROCESULUI DE PRIVATIZARE, Investiţiile străine pe care le vom atrage anul acesta vor fi sub nivelul din 2006

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 octombrie 2007

Investiţiile străine pe care le vom atrage anul acesta vor fi sub nivelul din 2006

Anul trecut am fost al doilea receptor de investiţii străine directe din Europa de Sud-Est

ARIS îşi îndreaptă atenţia către proiectele greenfield

Anul 2006 a fost foarte bun pentru Europa de Sud-Est în privinţa volumului de investiţii străine directe (ISD) atrase, ţara noastră numărându-se printre fruntaşii regiunii, în materie.

Monica Bărbuleţiu, vicepre­şedinte al Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), a declarat ieri, cu ocazia lansării Raportului Mondial al Investiţiilor 2007 - Corporaţii Transnaţionale, Industrii Extractive şi Dezvoltare al UNCTAD (Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare): "România a ocupat un loc foarte bun în 2006, în regiune, al doilea după Polonia, cu intrări de ISD de 9,2 miliarde de euro. O cifră care ne onorează şi care este de aproape două ori mai mare faţă de nivelul din 2005". Domnia sa a adăugat: "Pentru anul acesta ne-am propus să încurajăm investiţiile de tip greenfield. Ne interesează proiectele care determină o dezvoltare economică reală, durabilă, care creează locuri de muncă, aduc alţi furnizori şi care fac să crească din punct de vedere economic o zonă întreagă".

Potrivit spuselor doamnei Bărbuleţiu, ARIS monitorizează în prezent un număr de 73 de proiecte, cu o valoare totală de 3 miliarde de euro şi care vor crea peste 30.000 de locuri de muncă.

Monica Bărbuleţu a mai spus că cele mai multe investiţii străine directe din ţara noastră sunt realizate în zona componentelor auto, a bio-energiei, industriei farmaceutice, activităţilor financiare, IT, a materialor de construcţii, procesării lemnului şi industriei textile.

Doina Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini, a menţionat, la rândul său, că 2006 a fost un an foarte bun, volumul investiţiilor străine atrase de România fiind cel mai mare de până acum. "Dorinţa investitorilor străini este să vină în sprijinul autorităţilor pentru a susţine acest trend", a spus domnia sa, subliniind însă că marile privatizări au fost o sursă importantă de venituri realizate din ISD.

"Procesul acesta se încheie, iar atenţia se va concentra pe proiectele greenfield", a precizat doamna Ciomag, anticipând că, tocmai din cauza încheierii privatizării, în 2007 nivelul ISD va fi sub cel din 2006. Astfel, estimarea pentru anul în curs este de circa 7 miliarde de euro ISD, în scădere faţă de anul trecut, când numai privatizarea BCR a adus 2,2 miliarde de euro.

În primele opt luni din 2007, valoarea ISD în România s-a ridicat la aproximativ 4 miliarde de euro, mai puţin cu 6% faţă de anul trecut.

Cristina Bălan, director în cadrul Centrului de Informare al ONU la Bucureşti, a menţionat că, potrivit Raportului Mondial al Investiţiilor 2007, fluxurile de ISD în Europa de Sud-Est şi Comunitatea Statelor Independente au crescut cu 68% în 2006, la 69 miliarde de dolari, marcând al şaselea an consecutiv cu expansiune. Aceste intrări au fost concentrate în cinci state: Federaţia Rusă, România, Kazahstan, Ucraina şi Bulgaria, ţări care au acumulat, împreună, 82% din totalul intrărilor de ISD în regiune. Fluxurile către România şi Bulgaria au crescut semnificativ anul trecut datorită faptului că aceste ţări urmau să adere la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

Doamna Bălan consideră că ISD ar putea să crească în următorii doi ani, însă există şi incertitudini în domeniu, generate de instabilitatea financiară sau preţurile mari de pe piaţa energiei.

La nivel global, influxurile de investiţii străine directe s-au ridicat, anul trecut, la 1306 miliarde de dolari, în creştere cu peste 38% faţă de 2005, conform Raportului Mondial al Investiţiilor 2007, realizat de UNCTAD. Creşterea a fost cea mai mare de după 2000 şi a avut loc în toate grupele de economii: ţări dezvoltate, în curs de dezvoltare şi în tranziţie. În 2006 au fost realizate 172 de mega-tranzacţii în lume, generând aproape două treimi din valoarea totală a fuziunilor şi achiziţiilor transfrontaliere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb