Premierul Mihai Tudose şi purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României Dan Suciu s-au contrazis, la finalul săptămânii trecute, pe marginea cursului de schimb leu/euro.
Contrele dintre cele două părţi vin în contextul în care euro a crescut, în ultima perioadă, faţă de moneda naţională, ajungând inclusiv să atingă recorduri istorice, în 21 noiembrie un euro valorând 4,6551 lei.
Banca Naţională poartă o parte din vină pentru deprecierea leului în raport cu euro, a declarat joi, într-o emisiune televizată, şeful Guvernului, care consideră că BNR ar fi trebuit să intervină, dar nu a făcut-o. Mihai Tudose este de părere că va trebui să aibă o discuţie "foarte serioasă şi foarte aşezată" cu Banca Centrală, relatează News.ro.
Mihai Tudose a declarat: "Am o parte din explicaţie, altă parte vă recomand să vorbiţi cu Banca Naţională, care ar trebui să fie mai atentă la aceste lucruri. Banca Naţională poate şi trebuie să intervină, nu a făcut-o".
Oficialul a acuzat că, în luna aprilie, BNR a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10% la 8%, iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din ţară".
Premierul a adăugat: "Au avut lei, au schimbat în euro, ca să îi scoată din ţară. BNR, practic, le-a dat voie să scoată din rezerve 500 de milioane de euro. Am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Cred că va trebui să avem o discuţie foarte aşezată şi serioasă cu Banca Naţională despre ce se întâmplă şi cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naţionale, fără să intervenim, ca guvern".
Potrivit şefului Executivului, mai există şi alţi "factori obiectivi" pentru deprecierea leului, între care subvenţiile la agricultură, în valoare de 3 miliarde lei: "Cu o parte din aceşti bani s-a cumpărat îngrăşăminte din import, import care se face în euro. Toate acestea au venit la pachet cu dezvoltarea. Dacă aveam şi un partener, adică sistemul bancar, care îşi făcea treaba, nu pleca atât în sus".
Premierul Tudose nu a exclus nici o "răzbunare a sistemului bancar", după ce a criticat băncile că înregistrează profit zero sau pierderi în România.
În replică, Dan Suciu a precizat, citat de Agerpres, că Banca Naţională a României îşi îndeplineşte mandatul cu toată responsabilitatea, iar Consiliul de Administraţie al instituţiei l-ar putea invita pe prim-ministrul Mihai Tudose la o discuţie.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Centrale a menţionat: "Până acum eram acuzaţi că intervenim prea mult în piaţă, că afectăm rezerva. Acum, domnul prim-ministru spune că nu facem destul. Să înţelegem prin aceasta că ne recomandă să creştem dobânda de intervenţie? Că acela este instrumentul pe care îl avem la dispoziţie, pentru a răspunde unei deprecieri de 1%. Deja dobânzile sunt în creştere. Nu am încă o poziţie oficială a Consiliului de Administraţie al BNR, dar cred că îl va invita pe domnul prim-ministru la o întâlnire să ne lămurim dacă asta aşteaptă de la BNR. Vă asigur că Banca Naţională îşi îndeplineşte mandatul cu toată responsabilitatea".
Moneda europeană a scăzut uşor, vineri, faţă de leu, de la 4,6546 lei la 4,6536 lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 27.11.2017, 12:10)
......urma ca premierul Tudose sa afirme la A3 ca si cresterea pretului la ouale de pe piata se datoreste tot BNR-ului...