Actualizare
• Federal Reserve a anunţat o campanie masivă de stimulare monetară, pentru frânarea încetinirii economice
• Europa - într-o mare "roşie"
Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti cunoşteau scăderi masive în debutul şedinţei de tranzacţionare, după o oră de la deschiderea zilei bursiere deprecierile fiind cuprinse între 3,73% pentru BET NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi 6,61% pentru indicele financiar BET FI.
Aseară, Federal Reserve a anunţat o campanie masivă de stimulare monetară, prin tăierea ratei dobânzii cheie la zero, cel mai redus nivel din 2015, şi un program de relaxare cantitativă, în valoare de 700 miliarde de dolari.
Demersul ţinteşte frânarea încetinirii economice provocată de pandemia de coronavirus, dar care, însă, nu a impresionat investitorii, care aşteaptă mai degrabă o scădere a cazurilor de coronavirus pentru a şi asuma riscul de a cumpăra din nou acţuni, potrivit CNBC.
Contractele futures pe indicii de acţiuni din Statele Unite au scăzut, ieri, atingând limita de 5%, de la care se declanşează mecanisumul de oprire a tranzacţiilor, implementat de Chicago Mercantile Exchange pentru a reduce panica din pieţe.
Este contextul în care, pentru Europa săptămâna începe într o mare de "roşu", indicele STOXX 600 afişând, după o oră de tranzacţionare, o cădere de 7,99%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt, consemna un declin de 7,71%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, deprecierea era de 6,99%.
La Bucureşti, toţi indicii aveau scăderi de peste 3,5%, BET, referinţa pieţei noastre de capital consemnând un declin de 5,88%, la 7.418,93 puncte, nivel pe care principalul coş de acţiuni de la BVB nu l a mai atins din luna februrie a anului trecut.
BET XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni ale bursei noastre cunoştea un declin de 5,8%, la 675,05 de puncte, în timp ce indicele BET BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, avea o depreciere de 5,88%, până la 1.384,32 de puncte.
Titlurile Banca Transilvania (TLV), cele mai lichide acţiuni de la bursa noastră, consemnau o cădere de 7,53%, la 1,81 lei, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) afişau un declin de 7,53%, până la 1,105 lei, iar acţiunile Romgaz (SNG) se tranzacţionau la 27,25 lei, cu 2,68% sub închiderea de ieri.
Cotaţia OMV Petrom (SNP) avea un recul de 6,04%, la 0,28 lei, în timp ce titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) coborau cu 7,14%, până la 11,7 lei.
Valoarea tranzacţiilor se ridica, după o oră de la deschiderea şedinţei bursiere, la 12,38 milioane de lei, circa o cincime din rulajul mediu zilnic al acestui an.
---
• Toţi indici bursei noastre se află la peste 20% sub maximele recente
• Dan Popovici, OTP Asset Management: "Credem că actualul ciclu economic s-a încheiat"
• "În scenariul nostru de bază, ne aşteptăm ca pieţele de acţiuni să se stabilizeze în a doua parte a anului 2020", spune Dan Popovici
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a căzut, săptămâna trecută, în "teritoriul ursului", toţi indicii pieţei noastre de capital încheind, vineri, la o distanţă de peste 20% sub maximele recente, ce defineşte o piaţă "bear", cel mai mare plonjon fiind înregistrat de BET-NG, ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor, care se află cu 29,35% sub vârful din decembrie 2019.
Un broker, cu mare experienţă în piaţa noastră de capital, ne-a declarat: "Trăim momente în care toate bursele sunt cuprinse de panică, VIX-ul (n.r. indicele fricii) înregistrând valori ce nu s-au mai văzut din 2008. Au fost scăderi mari în pieţele internaţionale, care s-au propagat şi la BVB. Nimeni nu ştie pentru cât timp şi până unde vor scădea pieţele, dar cred că până nu apar semne clare de ameliorare a pandemiei de coronavirus, şansele ca preţurile activelor de risc să îşi revină sunt foarte reduse".
Acesta a punctat că, din păcate, economia este puternic afectată, cu impact negativ asupra fundamentalelor companiilor.
"Iar acestea se vor vedea cel puţin în rezultatele financiare pentru primul trimestru şi semestru al anului", a conchis brokerul.
La nivel săptămânal, toţi indicii bursei noastre au înregistrat adevărate prăbuşiri ale cotaţiilor, BET, referinţa Bursei de Valori Bucureşti, coborând cu 16,55%, la 7.882,19 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus, a consemnat un recul de 16,58%, până la 1.178,57 puncte.
Nici la nivel sectorial situaţia nu a fost mai bună, BET-FI, ce captează evoluţia fondurilor închise de investiţii, suferind un declin de 15,63%, la 39.616,5 puncte, în timp ce BET-NG a coborât cu 18,25%, până la 565,81 puncte.
Rulajele au bătut, în patru din cele cinci zile ale săptămânii, valoarea medie zilnică a anului care, după valul de vânzări din ultima perioadă, luând în calcul şi Sistemul Alternativ de Tranzacţionare, a ajuns la aproape 58,8 milioane de lei.
Dan Popovici, director general OTP Asset Management România, a notat, într-o scrisoare a societiţii, adresată investitorilor: "Ne aşteptăm ca o serie de măsuri fiscale solide luate de guvernele lumii, pentru sprijinirea economiei mondiale, să fie bine primite de către pieţele financiare. Cu toate acestea, credem că actualul ciclu economic s-a încheiat şi vom intra într-un nou ciclu".
În opinia echipei de la OTP Asset Management, rapiditatea revenirii pieţelor financiare depinde, într-o mare măsură, pe de o parte de capacitatea guvernelor de a gestiona extinderea infectărilor cu virusul COVID-19, iar pe de altă parte, de capacitatea aceloraşi guverne de a găsi soluţii pentru sprijinirea economiei reale.
"Astfel, în scenariul nostru de bază, ne aşteptăm ca pieţele de acţiuni să se stabilizeze în a doua parte a anului 2020", spune Dan Popovici.
Săptămâna trecută, toate acţiunile componente ale indicelui BET au avut scăderi majore ale cotaţiilor, cea mai mare, de 28,61%, fiind înregistrată de titlurile Alro Slatina (ALR), care au închis vineri la 1,335 lei.
Este un declin apărut în condiţiile în care, preşedintele Sindicatului Aluministul a susţinut, într-o conferinţă de presă, că fabrica este în pericol de a fi închisă, în principal din cauza costurilor cu energia, potrivit Agerpres.
Titlurile OMV Petrom (SNP) au avut un declin de 21,37%, până la 0,298 lei, pe fondul prăbuşirii cotaţiei petrolului, ca urmare a declanşării unui război al preţurilor dintre Arabia Saudită şi Rusia şi a temerilor privind o recesiune economică mondială.
Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au coborât cu 20%, la preţul de 1,94 lei, iar cele ale BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au înregistrat un declin de 15,32%, până la preţul de 12,6 lei, în condiţiile în care, deja au apărut primele semnale privind amânări de plăţi sau rate la credite.
La polul opus, cele mai mici scăderi au fost înregistrate de acţiunile BVB, ce au coborât cu 4,35%, la preţul de 22 lei şi Purcari Wineries (WINE), a căror cotaţie s-a depreciat cu 9,26%, până la preţul de 19,6 lei.
SIF-urile au cunoscut căderi ale cotaţiilor de 15,91% pentru titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au încheiat şedinţa de vineri la 2,22 lei şi de 21,49% pentru acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care au coborât până la preţul de 1,9 lei, într-o săptămână în care s-a dat startul eliminării pragului de deţinere, acţionarii SIF1 şi SIF Muntenia (SIF4) votând eliminarea, din actul constitutiv al societăţilor, a prevederilor ce îngrădesc posibilitatea investitorilor de avea acţiuni în limita de 5% din capitalul social.
Titurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 10,82%, până la 1,195 lei, emitentul finalizând, vineri, oferta publică prin care şi-a răscumpărat 200 de milioane de acţiuni (titluri tranzacţionate la BVB şi GDR-uri la Londra), echivalentul a 2,62% din societate, la preţul de 1,39 lei, pentru acţiunile FP listate la Bucureşti.
Finalul de săptămână a marcat o reducere a volatilităţii la BVB, indicele BET înregistrând, vineri, un declin de 0,85% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce BET Plus a coborât cu 0,76%.
Indicele BET-FI a avut o scădere de 2,8%, iar BET-NG a fost singurul coş de acţiuni care a încheiat ziua de tranzacţionare în creştere, cu doar 0,06%.
• Notă
VIX (Chicago Board of Exchange Volatility Index) este un indicator ce măsoră aşteptările pieţei legate de volatilitatea indicelui american Standard & Poor's 500, în funcţie de cotaţiile existente în piaţa opţiunilor ce au drept activ suport titluri componente ale S&P 500. În general, o piaţă "liniştită", cu volatilitate redusă, are un nivel al indicelui situat în jur de 15. Când valoarea VIX creşte peste 20 - 25, se consideră că piaţa este "agitată", în timp ce o valoare de peste 30, indică "panică" în piaţă. Săptămâna trecută, indicatorul a atins valori şi de 75. VIX mai este denumit şi "indicele fricii".
1. panica de covid!!
(mesaj trimis de wlad în data de 16.03.2020, 13:16)
este doar panica provocata de virusul covid-19 sau pietele aveau nevoie
de o 'scânteie' pentru a se reaseza!! ex: pina acum avem circa 140.000 bolnavi de
covid 19 din care 70.000 vindecati si circa 5000 morti, ex: la bolnavi de sida, numai
de la inceputul anului au murit circa 350.000 si nici un ziar nu a scris nimic pina acum!!!!!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 14:07)
E declansatorul unei situatii absurde, in care companiile si statele sunt mult supraindatorate !
1.2. absurdul si logica (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de wlad în data de 16.03.2020, 18:11)
avem state supraindatorate, nu pot sustine sistemele de pensii si de sanatate....
doar ca virusul asta, le da o mana de 'ajutor' ( le scapa de populatia batrana, , si de bolnavi cu afactiuni grave......)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 23:45)
Tot citesc si aud in ultimele saptamani statistici de genul gripa face mai multi morti, cancerul are nu stiu cate decese intr-un an. Cat de prost sa fi ? Sincer acum chiar nu inteleg romanismul asta caracteristic de a fi mai papa decat papa, deci toata omenirea spune cat de periculos este virsul asta nu datorita ratei de mortalitate, asta da este corect dar este foarte periculos pentru modul in care se raspandeste adica foarte usor, poate da gripa sezoniera poate are o rata mai mare, nu stiu asta , dar totusi nu se multiplica asa numarul de infectati, chiar atat de greu este sa intelegi, ba romanul este de toate cu 2 clase este si doctor este presedinte politist el stie de toate dar din spatele tastaturi ca era greu cu scoala cu facultate master mai usor este sa comentezi din canapea cum gestioneaza altii treaba, exact ca la fotbal cand rateaza cine stie ce varf de echipa si se trezeste porcul de 140 de kg din fotoliu cu berea in mana ba ce prost esti ca eu faceam cacatul praf...Si asa ca intrebare tu ai idee de unde provin cifrele pe care le expui ? Sau tot ce gasesti pe facebook copy si paste ??
2. piața mai emergenta decât normal
(mesaj trimis de Cristi în data de 16.03.2020, 13:32)
BVB e cea mai emergenta piata posibil din UE...n-ar trebui sa ne mire ce vedem.
Problema e ca, odată cu BVB se prăbușesc și fondurile de pensii.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 16:31)
si tu ai de scos bani din fond de pensii luna viitoare. please
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 16:47)
institutionalii sau fondurile cumpara la preturile actuale, retailerii sau persoanele fizice, vind.
3. Concediați de boală investitorii î
(mesaj trimis de Anonim în data de 16.03.2020, 14:02)
De ce nu se închide și BVB oprind astfel deprecierile masive?
Se vede că investitorii de la Bursă sunt deja paranoici peste tot în lume.
Acești oameni înnebuniți resetează economia mondială deși sunt oameni cu studii și raționali.Sau nu.
Treziți-vă oameni buni!!!
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 15:36)
La ce sa se trezeasca investitorule. Ca ai fost fraier si ai luat companii la peste 15x PER? Ce nebun face asta? Si tipi acum ca disperatul "nu vindeti". Caderea este normala. Accept-o.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 17:21)
nu. panica, frica nu au de-a face cu nivelul de educatie. efectul unei pierderi e disproportionat mai dureros decit satisfactia unui cistig. momentele de panica sunt momente in care persoanele cu orizont de timp scurt(3-6 luni) renunta la actiuni in favoarea persoanelor cu orizont de timp lung (ani)
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de NICO în data de 16.03.2020, 17:23)
Și eu am costuri la Per de 7 - 9.5 max... Dar nu Vind nimic ...Acum sunt la odihnă. .. !
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 18:36)
Nico, sper ca esti la cumparaturi. Odihna fara sa cumperi nimic? pacat sa lasi preturile astea nefructificate.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 18:26)
Misto propunerea de mai sus, aia cu inchiderea bursei ca sa nu mai cada cotatiile. Galgaie capitalismul in unii. Pai ce vina are bursa ca matale ai cumparat scump? Stati linistiti, totusi. Caderea nu e de durata. Vor reincepe cresterile pentru ca omenirea vrea iar dilaila. Insa sa va fie invatarura de minte. Nu mai visati cai verzi pe pereti, cand prindeti un pret cat de cat bun, vindeti si marcati profitul. Nu mai sperati la plusuri de 70%, ca nu o sa mai fie cazul.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.03.2020, 23:40)
crestere la infinit!!! si cu rost si fara rost
ca altfel na apucam da plans