Autorităţile şi diverse organizaţii onorabile se întrec în recomandări, în această perioadă pandemică. Multe sugestii reuşesc să uimească, nu toate fiind aliniate în şirul unei logici cât de cât normale. Oamenii încearcă să se adapteze, călătoriile fiind printre cele mai afectate de toate deciziile luate în ultimii doi ani. Persoanele expuse riscului de infectare cu coronavirus, între care cele peste 60 de ani, ar trebui să evite călătoriile, a recomandat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după apariţia noii variante Omicron. "'Ar trebui acordată consiliere persoanelor care nu au o stare bună a sănătăţii sau cu risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi de a muri, în special celor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult şi celor cu comorbidităţi (de exemplu: boli de inimă, cancer şi diabet), pentru a-şi amâna călătoria", a scris OMS într-un document tehnic.
Pe de altă parte, Organizaţa Mondială a Sănătăţii a declarat că interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea noii variante Omicron a coronavirusului, cerând ţărilor să adopte o abordare bazată pe o evaluare a riscurilor. Potrivit OMS: "'Interdicţiile generale de călătorie nu vor împiedica răspândirea internaţională şi sunt o povară grea asupra vieţilor şi mijloacelor de subzistenţă. "În plus, ele pot avea un impact negativ asupra eforturilor globale de sănătate în timpul unei pandemii, descurajând ţările să semnaleze şi să facă schimb de date epidemiologice şi de secvenţiere''.
Descoperirea variantei Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia de COVID-19 declanşată în urmă cu doi ani.