Calculatoarele NVIDIA Tesla oferă procesare eterogenă

M.M.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 20 noiembrie 2008

Unităţile de procesare Tesla furnizează pe o unitate desktop performanţe similare clusterelor de procesoare: unitatea de procesare vizuală (GPU) lucrează împreună cu procesorul (CPU)

NVIDIA Corporation, liderul mondial în tehnologii de procesare vizuală, anunţă disponibilitatea unui supercomputer personal bazat pe o unitate de procesare vizuală (GPU) Tesla, care furnizează o putere de procesare echivalentă unui întreg cluster de procesoare (CPU), într-o unitate desktop de dimensiuni standard, la un preţ de aproape 100 de ori mai mic. Cercetarea ştiinţifică de astăzi este realizată cu ajutorul unor clustere de procesoare, un echipament care consumă energie de sute de kilowaţi, având un cost de construcţie şi întreţinere de milioane de dolari. Cercetătorii trebuie să îşi împartă timpul de utilizare al acestor echipamente, iar rezultatul este inevitabil încetinirea activităţii de cercetare şi compromiterea obţinerii în timp util a rezultatelor.

"Am auzit cu toţii de aşa numitele supercomputere desktop în trecut, dar de data aceasta NVIDIA chiar asta livrează," a declarat Burton Smith, Microsoft Technical Fellow. "NVIDIA împreună cu partenerii săi vor oferi pieţei mainstream un sistem care furnizează performanţe extraordinare şi aplicabilitate diversă. Procesarea eterogenă, care permite ca unitatea de procesare vizuală (GPU) să lucreze împreună cu procesorul (CPU), este soluţia care face posibilă o astfel de performanţă."

Cercetătorii au acum posibilitatea să ruleze aplicaţii complexe, cu un volum mare de date, obţinând rezultatele într-un timp mult mai scurt, datorită arhitecturii de procesare paralelă. Sistemele personale bazate pe unităţile de procesare Tesla furnizează o putere de procesare de 250 de ori mai mare decât a sistemelor convenţionale, în ciuda faptului că au un preţ similar computerelor tradiţionale.

"Unităţile de procesare vizuală au evoluat până în punctul în care au permis implementarea mai multor aplicaţii rulate în mod obişnuit pe sistemele cu procesoare cu mai multe nuclee, obţinându-se o îmbunătăţire semnificativă a performanţei," a declarat Prof. Jack Dongarra, Director al Innovative Computing Laboratory din cadrul University of Tennessee şi autorul aplicaţiei pentru supercomputere LINPACK. "Arhitecturile de procesare din viitor vor fi sisteme hibride care vor folosi în tandem platformele cu nuclee paralele ale unităţilor de procesare vizuală şi platformele procesoarelor cu mai multe nuclee."

Instituţii de prestigiu precum MIT, Institutul Max Planck, Universitatea din Illinois - Urbana-Champaign, Universitatea Cambridge şi altele utilizează deja supercomputerele personale în derularea cercetărilor.

"Sistemele bazate pe unitatea de procesare vizuală ne permit să rulăm codurile biologice în câteva minute, în comparaţie cu cele câteva ore care erau necesare înainte. Această accelerare a procesării poate conduce la descoperirea la timp a unor medicamente care ar putea salva vieţi," a declarat Jack Collins, Manager al Scientific Computing and Program Development din cadrul Advanced Biomedical Computing Center din Frederick Md., condus de SAIC-Frederick, Inc.

La baza supercomputerului personal Tesla se află unitatea de procesare vizuală Tesla C1060 care foloseşte arhitectura de procesare intens paralelă NVIDIA CUDA. Tehnologia CUDA le permite cercetătorilor să profite de puterea de procesare a unităţii Tesla cu ajutorul limbajului standard de programare C.

Supercomputerele bazate pe unitatea de procesare paralelă Tesla sunt disponibile imediat în reţeaua principalilor producători de echipamente şi distribuitori: AMAX (US), Armari (UK), Asus (WW), Azken Muga (ES), Boxx (US), CAD2 (UK), CADnetwork (DE), Carri (FR), Colfax (US), Comptronic (DE), Concordia (IT), Connoisseur (IN), Dell (WW), Dospara (JP), E4 (IT), Exon (IT), FluiDyna (DE), JRTI (US), Lenovo (WW), Littlebit (CH), Meijin (RU), Microway (US), Next (IT) Sprinx (CZ), Transtec (DE),Tycrid (US), Unitcom (JP), Ustar (UKR),Viglen (UK), Western Scientific (US)

NVIDIA (Nasdaq: NVDA) este liderul mondial în tehnologia de procesare vizuală şi compania care a inventat unitatea de procesare grafică (GPU), un procesor foarte performant care generează o grafică uimitoare pentru staţiile de lucru, computerele personale, consolele de jocuri şi dispozitivele mobile. NVIDIA deserveşte atât industria de divertisment şi segmentul utilizatorilor individuali prin produsele sale GeForce, cât şi segmentul profesional, de design şi vizualizare prin produsele sale Quadro şi domeniul foarte performant de procesare cu ajutorul produselor sale Tesla. NVIDIA are sediul în Santa Clara, California şi are birouri în Asia, Europa şi America.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb