CĂLIN POPESCU TĂRICEANU:  "Rapoartele MCV consemnau progrese, dar în niciun raport nu apar problemele pe care de patru ani le semnalăm"

D.I.
Politică / 11 aprilie 2018

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reiterat ieri seară, la Antena 3, că în CSAT nu s-a vorbit despre conţinutul protocoalelor SRI, salutând totodată decizia directorului SRI, Eduard Hellvig, de a desecretiza protocolul dintre Serviciu şi Parchetul general.

Liderul ALDE mai precizat că ţara noastră se află de zece ani într-un parteneriat cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), iar de fiecare data Comisia consemna progresele în materie de justiţie, dar niciodată nu apăreau şi problemele semnalate.

Referitor la desecretizarea protocoalelor, Tăriceanu a declarat: "În CSAT nu s-a vorbit despre conţinutul protocoalelor. E bine de ştiut pentru că eu consider că desecretizarea acestui protocol, şi sper să urmeze şi următoarele, să ştim ce s-a întâmplat în aceşti ani, cum a funcţionat SRI, cum a funcţionat justiţia. Influenţa factorului politic s-a încheiat, dar a intervenit o altă influenţă. Mie mi se pare de o gravitate extremă şi am văzut aceeaşi preocupare şi din partea celor două asociaţii ale magistraţilor şi salut poziţia curajoasă care e legată de conţinutul profesiei"

De asemenea, acesta a afirmat că salută decizia directorului SRI, Eduard Hellvig, de a desecretiza protocolul dintre SRI şi Parchetul general: "Salut decizia directorului SRI, Eduard Hellvig, una foarte importantă. Văd o anumită reticenţă, o anumită reacţie aşa, cu frână, la nivelul CSM, care este garantul independenţei justiţiei şi aflăm cu stupoare că au existat astfel de protocoale şi cu CSM, şi cu Inspecţia Judiciară şi cu Înalta Curte. Îmi doresc foarte rapid ca aceste lucruri să iasă la suprafaţă, pentru că trebuie să învăţăm din greşelile care s-au întâmplat şi trebuie în final, un lucru foarte important, pe lângă asigurarea independenţei depline a judecătorilor şi a procurorilor (...) trebuie să aflăm aceste lucruri, trebuie să aducem corecţiile necesare, trebuie să introducem mecanismele necesare ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple pe viitor".

Liderul ALDE a mai explicat: "Aceste elemente contribuie la prăbuşirea încrederii în justiţie. Ăsta este lucrul cel mai grav. Noi vorbim de statul de drept, dar un stat de drept presupune o justiţie care funcţionează corect, hai să nu spunem impecabil, poate în fiecare ţară există sincope, dar aceste sincope sunt scoase la lumină, sunt rezolvate imediat şi lucrurile avansează. Să nu ne mirăm aşadar de ce ne confruntăm cu o scădere dramatică a încrederii în justiţie",

Potrivit preşedintelui Senatului, ţara noastră se află de zece ani într-un parteneriat cu Comisia Europeană în ceea ce priveşte Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), iar de fiecare data Comisia consemna progresele în materie de justiţie, dar niciodată nu apăreau problemele semnalate: "Noi suntem de zece ani într-un parteneriat cu CE în ceea ce înseamnă MCV. Ce observăm, că timp de zece ani rapoartele consemnau progrese şi de fiecare dată se mai adăuga câte ceva. Noi am etichetat această formulă cu «ţintele în mişcare». Când atingeai ţinta spuneau «nu, nu, ţinta e mai departe». Acest MCV a făcut tot timpul rapoarte de progres interesante. În niciun raport nu apar problemele pe care de patru ani le semnalăm, pentru că ce apare acum la suprafaţă şi confirmarea lucrurilor pe care le-am spus sigur la un moment dat (...)".

El a mai menţionat că aceste încălcări la legislatie penală nu pot să rămână la nivel de simple constatări, fie nevoie de asumarea unor responsabilităţi: "CE are o responsabilitate cu tot ce se întâmplă, nu îmi imaginez că îşi va asuma responsabilitatea. Nouă ne revine această responsabilitate. ce să facă Comisia Europeană? Că au făcut o treabă superficială? Că au ştiut şi nu au făcut nimic? Rămâne ca noi să ne facem treaba şi cred că nu e mult spus, dar trebuie să existe nişte răspunderi. Aceste încălcări la legislatie penală, adăugări la lege, aceste protocoale adăugau şi încălcau, nu pot să rămână la nivel de simple constatări, cred că trebuie să fie responsabilităţi asumate".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb